De nieuwe kaart heeft een andere kleur en is, net als de elektronische identiteitskaart (eID), gemaakt van polycarbonaat. Dit materiaal garandeert een langere levensduur van de kaart en is moeilijker te vervalsen en dus veiliger.

Na de vernieuwing van de elektronische identiteitskaart in 2020, is het nu dus aan de Kids-ID. Deze vernieuwing kwam er vanuit de Europese Unie en zorgt ervoor dat onze reisdocumenten universeler worden. Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen een kids-ID krijgen. De Kids-ID is geen verplicht document in België, maar wel voor reizen naar het buitenland (waar geen reis- of internationaal paspoort vereist is).

Doel nieuwe Kids-ID

  • vervalsing bemoeilijken (dankzij het vernieuwde design)
  • gegevens op de kaart zijn in overeenstemming met de internationale ICAO-vereisten (International Civil Aviation Organization)
  • veilig en universeel reisdocument: integratie contactloze RFID-chip en tweedimensionale barcode

De lay-out komt overeen met de nieuwe eID. Ook hier vind je de foto nu aan de linkerkant. Op de achterzijde staat een geperforeerde afbeelding van de foto. De handtekening van de ambtenaar die de kaart uitreikt, staat er niet meer op. De geboorteplaats is raadpleegbaar via de contactchip. Het kaartnummer van deze nieuwe kaarten begint met 615. De RFID-chip bevat de foto van het kind en de MR-zone. Een Kids-ID bevat geen vingerafdrukken.

Ongewijzigde procedure

De aanvraagprocedure van een Kids-ID wijzigt niet. Het activatieproces start met de controle van de gegevens van de RFID-chip. Omdat de Kids-ID geen vingerafdrukken bevat moet er geen matching gebeuren. De prijs (6,60 euro) en leveringstermijn (3 weken) blijven identiek. Je huidige Kids-ID blijft geldig tot het einde van de geldigheidsperiode (behalve bij diefstal, verlies of als je Kids-ID moet worden vervangen). 

De Kids-ID werd gelanceerd in maart 2009. Jaarlijks worden er tussen de 380.000 à 390.000 Kids-ID’s uitgereikt.