Digitale oplichting komt meer voor dan je denkt. Een voorbeeld hiervan is phishing, een vorm van internetfraude door mensen te lokken naar valse websites waar je nietsvermoedend inlogt met jouw gegevens.
Klik dus niet zomaar op een link en geef nooit persoonlijke gegevens zoals paswoorden en pincodes door. Heb je iets verdacht gezien? Mail naar verdacht@safeonweb.be. Tips nodig om veilig te surfen? Check safeonweb.be, kies de juiste taal en klik op Veilig internetten. In de val getrapt? Doe snel aangifte bij PZ Westkust, verwittig je bank en wijzig al je wachtwoorden.
Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters betrouwbaar. Ze proberen mensen in de val te lokken door een vertrouwensband op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld.
Steeds meer organisaties vragen om een kopie van je identiteitskaart of rijbewijs, bv. als je een contract afsluit. Soms wil een winkelier je identiteitskaart gebruiken. Let hiervoor op. Je identiteitskaart is een sleutel en die geef je toch niet weg? Met een kopie kan iemand anders een contract afsluiten op jouw naam. Alles wat nodig is, staat erop: naam, geboortedatum en rijksregisternummer. Wees dus voorzichtig. Als iemand een kopie wil nemen, vraag waarom dat nodig is. Meestal volstaat het om je kaart te tonen.
Om identiteitsdiefstal te vermijden, legde de wet gevallen vast waarbij een kopie (papier of digitaal) mag worden genomen. Je moet je identiteitskaart voorleggen op vraag van de politie, bij iedere aangifte, bij elk verzoek om een attest, bij een tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder of wanneer je identiteit als kaarthouder moet worden vastgesteld. Geef je toch een kopie af? Noteer dan zeker dit:
Ga naar safeonweb.be en bekijk alle tips die je helpen om veilig te surfen.