Deze koers is een interclubwedstrijd voor nieuwelingen (15-16 jaar) en de enige overblijvende wielerwedstrijd naar aanleiding van de kermis in Koksijde-Dorp (blz. 43). Vroeger vonden er in de eerste weken van juni enkele koersen plaats met als hoogtepunt de beroepsrennerskoers op donderdag.

Hoge Blekker als scherprechter

De wedstrijd voor nieuwelingen werd voor het eerst georganiseerd als een manche van het prestigieuze circuit Eddy Merckx-Het Nieuwsblad. Later werd dat de Grote Prijs Houtsaeger.  Helaas kwam de Veloclub De Verenigde Vrienden in financieel moeilijker vaarwater door de afgelasting van de cyclocross in 2016, door stormweer. Lees verder onder de beelden.

Koksijde bouwde al een stevige wielerreputatie op, ook op het vlak van jeugdwedstrijden. Zo was er onlangs een aspirantenwedstrijd (12-14 jaar) in Wulpen en iedereen kent de beroemde Keizer der Juniores. Ook in de Duinencross komen alle jeugdcategorieën aan bod. Koksijde kijkt uit naar de komst van het Belgisch Kampioenschap Jeugd op 28 mei 2024.

Erelijst

Een blik op de erelijst leert dat deze wedstrijd kwalitatieve renners aan de start brengt en de editie van 2011 werd op overtuigde wijze gewonnen door Mathieu van Der Poel. Ook Guillaume Van Keirsbulck staat op de erelijst.De Grote Prijs gemeente Koksijde voor nieuwelingen start om 14.30 uur in de Zeelaan (ter hoogte van het Argenta-kantoor) in Koksijde-Dorp. De omloop van 8,8 km (negen ronden) met de beklimming van de Hoge Blekker als scherprechter is heel technisch. De GP gemeente Koksijde is een manche van de Beker van België

Op 28 mei 2011 trok niemand minder dan Mathieu van der Poel aan het langste eind. © Bernard Callens