In 2017 kon je al een expo over abt Idesbald bewonderen waarin Playmobil-figuren de hoofdrol speelden. En dit fantastisch speelgoed is terug voor een bisnummer. Het thema? De geschiedenis van de Duinenabdij op de site van Ten Bogaerde.

Een plek vol geschiedenis

Stap binnen in een wereld vol intriges en opwinding uit de 2e helft van de 16e eeuw, een tijd waarin de Westhoek gebukt ging onder religieuze onverdraagzaamheid en gewelddadige conflicten...

Herbeleef deze periode rond Ten Bogaerde, waar de abdijgemeenschap onder de aartshertogen terug haar vleugels uitsloeg. Van de late 16e eeuw tot de inbeslagname van het abdijdomein tijdens de Franse Revolutie. Deze reis door de tijd wordt nog leuker met de Playmobil-taferelen. Geschiedenis zoals je het nog nooit eerder zag.

Verwoestende Beeldenstorm (1566)

Stel je de Beeldenstorm voor: de protestantse overheersing waardoor monniken moesten vluchten en de abdij in een ruïne veranderde. Beelden en versieringen werden stukgeslagen en alles wat met religie te maken had, versplinterde. In 1596 werd Veurne heroverd. De rust keerde terug en op Ten Bogaerde verrees een nieuwe abdij. De monniken bouwden daar de kerk waar je nu de tentoonstelling ziet.

De aartshertogen Albrecht en Isabella zorgden voor vrede. Ontdek hoe de abdij haar eigen heilige, abt Idesbald, voortbracht. Zijn erfenis leeft voort in Koksijde en Brugge (waar de Duinenabdij later naartoe verhuisde). De Franse Revolutie betekende het einde van deze abdij, maar niet van de volksdevotie. En het gemeentebestuur veranderde Ten Bogaerde in een culturele hotspot.

De expo vindt plaats in Kerkschuur Ten Bogaerde (Ten Bogaerdelaan 10) vanaf zaterdag 22 juni tot zondag 29 september.