Neem dan contact op met Foodsavers Westhoek (aster.ketels@dvvwesthoek.be 0477 49 94 67).

O.a. de Vlaamse overheid en lokale besturen engageren zich om de voedselafvalberg te verkleinen, sociale tewerkstelling te creëren en armoede te bestrijden. De Dienstverlenende Vereniging Westhoek startte medio 2020 met dit sociaal distributieplatform en herverdeelt kwaliteitsvolle overschotten naar sociale organisaties om zo mensen in armoede te helpen.

Voedselhulp uitbreiden en versterken

Foodsavers is meer dan een distributieplatform alleen. Het initiatief werkt volgens drie pijlers: voedselhulp uitbreiden en versterken, vermindering van voedselverliezen en de realisatie van sociale tewerkstelling.
Deze lokale besturen doen enthousiast mee: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koekelare, Koksijde (Koksifood), Nieuwpoort en Veurne.

Sociale tewerkstelling

Twee leerwerknemers van De Groene Kans halen elke werkdag voedsel op bij de supermarkten (vnl. Colruyt) uit de streek. Deze producten worden door commerciële redenen uit de rekken gehaald, maar zijn vers, gezond en nog perfect eetbaar. Het project is  een aanvulling op de Voedselbank die zich richt op de verdeling van droge of lang houdbare voeding.

Voedselverliezen doen afnemen

Foodsavers Westhoek is vragende partij om nog meer schenkers (supermarkten, landbouwers) te betrekken, al is het een uitdaging om voedseloverschotten te vinden die voldoende lang vers blijven. Voedseloverschotten bij actoren die zich vroeger in de voedselketen situeren zijn een focus voor 2022. bv. landbouwers.