Op dinsdag 14 november geeft Dirk Decuypere uitleg over opgravingen van gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Decuypere focust zich op crashes dichtbij de IJzerregio en op opgravingen waarbij zijn groep voor luchtvaartarcheologie betrokken was. Ook de hulp van het verzet aan de bemanningsleden en de ontsnappingslijnen komen aan bod.

Je bent welkom in 't Oud Schooltje om 19 uur.
Inschrijven: ijzerschreve@gmail.com, prijs: 5 euro.

Het verhaal van sergeant John Carmichael, begraven in Koksijde

Sergeant John Carmichael werd op 5 september 2003 met militaire eer begraven in Koksijde, precies 60 jaar nadat zijn jachtvliegtuig (een Spitfire IX) crashte in Nieuwkapelle (bij Diksmuide). Op 5 september 1943 had John Carmichael een groep Amerikaanse bommenwerpers begeleid die boven het vormingsstation van Gent-Merelbeke hun lading gooiden. Daarbij vielen 111 doden bij de burgerbevolking. Op de terugweg werd de formatie door Duitse jagers aangevallen. Drie Duitse vliegtuigen en één RAF-toestel werden neergeschoten. Terwijl Carmichael een Duits vliegtuig achtervolgde, zag hij niet dat hij zelf aangevallen werd. Zijn Spitfire boorde zich zes meter diep in de polderklei in Nieuwkapelle.

In september 2002 slaagde de Groep Huyghe-Decuypere erin om het lichaam van de piloot en het toestel te bergen. John Carmichael had het betalingsbewijs voor zijn verlovingsring nog op zak.