Sinds medio november, anderhalve maand later dan voorzien, startte Agentschap Natuur en Bos (ANB) met de strijd tegen ongewenste woekerplanten

Duinenherstel

Hoe dan? Inheemse soorten floreren opnieuw in ons duingebied door woekerplanten aan te pakken. Met kranen en zeefmachines worden de planten uit het zand verwijderd, waarna de inheemse natuur zich herstelt.

Niet schrikken dus, als je binnenkort grote machines aan het werk ziet. Ze verzekeren de toekomst van onze duinen.

Verschillende partners zetten samen hun schouders onder dit project en ook jij kan helpen. Samen pakken we het probleem van woekerplanten aan.

Alle info over het LIFE DUNIAS-project, grootschalige werken op verschillende locaties langs onze Westkust, vind je op de website van Natuur en Bos.

Heb jij een tuin die grenst aan een duingebied? Maak dan een afspraak voor vrijblijvend en gratis advies-op-maat door te mailen naar reinhardt.strubbe@vlaanderen.be

De blauwe zeedistel bloeit van juni tot augustus met blauwachtige of witte bloemen, die in hoofdjes zitten.

In een notendop

Kleinschalige werken

  • Wanneer? Start na half november
  • Wie? LIFE DUNIAS Natuurpunt beheerploeg
  • Wat? Verwijderen van o.a. kokardebloem (Amerika), Amerikaanse vogelkers, sneeuwbes (Amerika), bruidsluier (Azië), cotoneaster (Azië) en opschot duinwering zoals witte abeel en populier.
  • Hoe? Manueel en met een klein graafmachinetje.
  • Waar? Zeebermduinen tussen Ter Yde (Cottagelaan) en de Schipgatduinen (Gilles Scotlaan) + stuk duinen t.h.v. Elisabethplein

Grootschalige werken

  • Wanneer? Concrete datum nog niet bekend
  • Wie? Verschillende externe aannemers
  • Wat? Woekerplanten met diep wortelstelsel: o.a. Japanse rimpelroos (Azië) en mahonie (Amerika).
  • Hoe? Met grote graaf- en zeefmachines

Waar? Groenendijk, Ter Yde, Oostvoorduinen, Plaatsduinen, Hoge Blekker, Doornpanne, Witte Burg, Schipgatduinen en Zeebermduinen.

Ook jij kan helpen

Met deze 3 stappen ben je alvast op de goede weg.

  1. Leer woekerplanten (her)kennen: herken probleemplanten in de duinen en in je eigen tuin. De app ObsIdentify helpt je bij het identificeren van planten in de duinen én zo help je natuurbeheerders om snel te ontdekken waar nieuwe woekerplanten opduiken.
  2. Verwijder ze zorgvuldig: zeker als jouw tuin grenst aan een duingebied is het belangrijk om deze planten met wortel en al te verwijderen.

    Tip: onze projectcoördinator komt gratis langs om je tuin te inventariseren en advies op maat te geven.
    >> Vraag het nu aan: reinhardt.strubbe@vlaanderen.be
  3. Kies voor inheemse alternatieven: vervang woekerplanten door inheemse planten. Die zijn beter aangepast aan de lokale omstandigheden, beschermen de duinen tegen verdere schade en ondersteunen de biodiversiteit. Kies voor soorten als sleedoorn, wilde kamperfoelie, brem of Gelderse roos.

    >> Vervang rimpelroos door hondsroos en kies voor hulst in plaats van mahonie.