In de kustduinen van onze gemeente worden sinds 17 januari woekerplanten verwijderd. Het gaat om ongeveer 30 hectare. Bedoeling is om inheemse plantensoorten een nieuw leven te geven.

In de Plaatsduinen zitten enkele wortels van bomen verstrengeld met de woekerplanten en daarom worden ze mee verwijderd. Deze werken zorgen voor meer overlevingskansen en extra leefgebied voor heel wat kwetsbare en streekeigen planten en dieren.

Om terug Europese topnatuur met typische duinpannevegedatie te krijgen, pakken we woekerplanten en uitheemse bomen aan in de Witte Burg. Grauwe abeel, witte abeel en Canadese populier maken terug plaats voor typische kustfauna en -flora.

Scrol naar beneden voor meer details, een plan voor ruiters en fietsers en een informatievideo.

Grootschalige werken

  • Wanneer? Plaatsduinen: 17 januari tot eind maart - Witte Burg: 20 januari tot eind maart
  • Wat? Natuurherstel door woekerplanten met diep wortelstelsel te verwijderen uit duinlandschap: o.a. Japanse rimpelroos (Azië) en mahonie (Amerika).
  • Wie? Een externe aannemer aangesteld via het LIFE Dunias-project (ANB)
  • Hoe? Met grote graaf- en zeefmachines
  • Waar? Plaatsduinen en Witte Burg – volg op www.koksijde.be/dunias. Andere duingebieden: na herstart september.

Belangrijk: tijdens werkdagen is de werfzone niet toegankelijk.

Mountainbikers: volg de groene omleiding. Ruiters: volg de rode omleiding. Geel: de huidige werfzones. Bedankt voor je begrip tijdens deze natuurherstelwerken.

Op de website van Natuur en Bos lees je ook het meest recent nieuws over de werken, ook voor de Westkust.

Wat is LIFE DUNIAS?

In dit natuurherstelproject worden duingebieden langs de volledige Vlaamse kuststrook vrijgemaakt van struikachtige invasieve uitheemse soorten. Volg de vooruitgang van het project via de nieuwsrubriek hieronder en via Facebook of Instagram.

Logobanner

Het project is gestart op 1 december 2021 en loopt tot 1 december 2026. Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met 15 partners om via een gecoördineerde aanpak deze woekerplanten te verwijderen. Het DUNIAS-project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie, alsook van alle projectpartners.

Benieuwd naar het project? Doe mee aan de werfwandeling op zaterdag 1 februari van 13 tot 16 uur.

Meer info over o.a. de locatie vind je op de website van Duinenhuis: duinenhuiskoksijde.be

Vaak werden uitheemse planten aangeplant in tuinen of openbare parken en zijn ze ontsnapt in de vrije natuur

Reinhardt Strubbe

"Niets doen is geen optie: woekerplanten verdringen andere planten door hen zonlicht te ontnemen", zegt projectcoördinator Reinhardt Strubbe op VRTNWS. "De werken zijn nodig voor de biodiversiteit in onze duinen en om onze planten opnieuw ademruimte te geven. Een graafmachine haalt het zand tot 1 meter diep weg. Dat wordt daarna gezeefd. Met dat zand herstellen we het oorspronkelijke duinprofiel. De planten en wortels voeren we af voor compostering. De natuurlijke vegetatie herstelt zich spontaan na de werken." Kostprijs? 7 miljoen euro (incl. 60 procent subsidies van de EU).

De werken lopen tot april, door het broedseizoen. Na het toeristisch seizoen, in het najaar, worden de werken opnieuw opgestart. Het project loopt tot eind volgend jaar.

LIFE DUNIAS herstelt kustduinen

Video