Onze gemeente zet volop in op vergroening met een nieuw subsidiereglement voor geveltuintjes.

Leg je eigen geveltuin aan en maak je straat mooier en gezonder. Dit initiatief biedt veel voordelen voor zowel jou als het milieu.

Waarom een geveltuin?

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken aan de straatkant die, hoewel klein, een grote impact hebben. Ze maken je straat niet alleen mooier, ze vormen ook een natuurlijke buffer tegen fijnstof, beschermen je gevel tegen weersomstandigheden en dragen bij aan de biodiversiteit. Veel voordelen dus.

Bovendien helpt een open bodem bij het opnemen van regenwater.
Zo help je wateroverlast voorkomen.

Geveltuintjes zij niet alleen mooi, ze beschermen ook nog je gevel

Hoe werkt het?

Het proces is eenvoudig en toegankelijk. Het enige wat je nodig hebt, is een voetpad dat breed genoeg is – er moet minstens 150 cm vrije ruimte overblijven voor voetgangers. Het plantvak zelf kan tot 250 cm lang zijn en 30 tot 60 cm breed.

De gemeente legt het plantvak aan en vult het met aarde of zand, afhankelijk van jouw voorkeur. Daarna ben jij aan zet: je kiest de planten en zorgt voor de klimhulp tegen de muur.

Duurzaam en streekeigen

In het kader van duurzaamheid raadt de gemeente streekeigen planten aan die geschikt zijn voor het kustklimaat. Deze planten zijn te vinden in een handige lijst op de website Koksijde Klimaatklaar, waar je ook het aanvraagformulier voor je geveltuin invult.

Bovendien loopt er tot half oktober een groepsaankoop voor streekeigen struiken en bomen (Behaag je tuin): de perfecte kans om jouw geveltuin te starten.

Doe mee

Wil je bijdragen aan een groener en klimaatvriendelijker Koksijde? Aarzel niet en schrijf je in voor een geveltuin via www.koksijde.be/klimaat Samen maken we onze gemeente nog mooier én klaar voor de toekomst.

Deze plant siert de gevel van het NAVIGO Visserijmuseum.