In maart laten we de winter achter ons om de eerste bloemen en bladeren te zien ontluiken. Het wordt warmer en zo snuiven we meer buitenlucht op. Altijd belangrijk, vandaag meer dan ooit. Gebruik de lentezon om je batterijen op te laden. Wandel aan zee met onze schelpentips op zak. En geniet van de langere dagen.

Tij-dingen: Burgemeester, de lente nadert. Naar wat kijkt u uit?
Burgemeester Marc Vanden Bussche:
“Ik kijk, net als iedereen, uit naar de echte start van de vaccinatiecampagne. Wij staan klaar, zowel qua mobiliteit als qua infrastructuur. Ik maak er een erezaak van om alle Koksijdenaars tot in Furnevent te krijgen. Hopelijk zorgt de vaccinatie ervoor dat we onze horeca vanaf de paasvakantie opnieuw kunnen laten draaien. Als kustgemeente blijven we bekommerd om onze horecazaken. En als ik dan wat verder vooruitkijk, hoop ik dat Night of the Proms plaatsvindt in augustus. Dat zou een bekroning zijn na een heel moeilijk jaar.”

Ik heb nog nooit zoveel vergaderd als in het voorbije jaar

T-d: We zijn nu bijna één jaar na de eerste lockdown. Heeft het voorbije jaar u veranderd?
Burgemeester:
“Corona blijft de hoofdbekommernis. Ook bijna één jaar na die zwarte vrijdag op 13 maart. Ik heb nog nooit zoveel vergaderd – veel online dan nog – als in het voorbije jaar. Nu nog altijd vergaderen we elke dinsdag en donderdag met de crisiscel met telkens veel op de agenda. Daar komen dan nog heel wat extra meetings bij, zoals elke twee weken met de gouverneur en de andere burgemeesters. Het zorgde er wel voor dat we naar elkaar zijn toegegroeid. Iedereen zit in hetzelfde schuitje.”

T-d: Als burgemeester neemt u moeilijke beslissingen. Weegt dat soms door?
Burgemeester:
“Gelukkig nemen we veel beslissingen in team. En daarvoor wil ik de algemeen directeur en de andere leden van de crisiscel bedanken. We proberen ook altijd een constante aan te houden en zo consequent mogelijk te zijn. Ook al is dat niet gemakkelijk. En die beslissingen communiceren maakt het extra moeilijk. Niemand wordt graag beknot in zijn of haar bewegingsvrijheid en dat zorgt soms voor discussie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de mondmaskerplicht. Een gebod invoeren zorgt voor veel reacties, maar ook hier trekken we een constante samen met mijn twee collega’s van de Panne en Nieuwpoort. Als wij op dezelfde lijn zitten, dan volgt alles mooi in dat spoor. Als team, zowel binnen als buiten de gemeente, lukt het wel om begrip los te weken.”

Om de isolatieperiode wat draaglijker te maken, geven we een attentie. Recht uit het Koksijds hart

T-d: Onze gemeente steekt de mensen met corona een hart onder de riem?
Burgemeester:
“Dat klopt. Onze stoepbezoekers bezoeken besmette personen om hen door deze moeilijke periode te loodsen. Ze geven ook richtlijnen zodat je perfect weet wat wel en niet mag tijdens je isolatieperiode. En om die periode wat draaglijker te maken, geven we een attentie. Recht uit het Koksijds hart. Heb je vragen over corona of over de vaccinaties? Stel ze gerust via ons coronanummer: 0800 85 670. Er is ook een website, www.koksijde.be/coronavaccin.”