Het is al maandenlang stil in cultuurcentrum CasinoKoksijde. Veel te stil. Een huis dat in normale tijden bruist van de energie. Waar geroezemoes en voetstappen klinken. Waar mensen elkaar zien en hartelijk begroeten. Waar applaus schalt, soms stil en soms héél uitbundig.

Tij-dingen sprak met Wouter Van den Broeck, hij organiseerde in januari drie huiskamerconcerten vanuit het cultuurcentrum. Wouter is een jazzpianist en leerkracht aan StapWest. 

Tij-dingen: Hoe bevielen deze concerten? Voor herhaling vatbaar?
Wouter Van den Broeck:
“Heel erg goed! Toen ik hoorde van de culturele activiteitenpremie van de Vlaamse overheid ben ik direct aan de slag gegaan. Eindelijk weer een project om naartoe te werken. Ik heb deadlines nodig voor mijn muziek. De logistieke kant was niet te onderschatten. In een normale periode heb ik geen tijd voor de omkadering van zo’n reeks optredens: administratie, promo en techniek. Gelukkig kreeg ik ondersteuning vanuit het team van het cultuurcentrum. In de toekomst wil ik me vooral toeleggen op muziek spelen, schrijven en les geven.”

T-d: Hoe beleefde je het coronajaar 2020 als muzikant?
Wouter
: “Met gemengde gevoelens. Enerzijds was de eerste lockdown een opdoffer in de zin dat er heel wat optredens wegvielen waar ik al een hele tijd naar toegewerkt had. Ook de lange periode zonder input van andere muzikanten en een gebrek aan perspectief waren natuurlijk niet goed voor de motivatie. Aan de andere kant gaf die vrije tijd wel ruimte voor introspectie. Als niets meer echt moet, dan voel je ook snel waar je als artiest (en als mens) naartoe wil. Ik denk dat ik nu een duidelijker beeld heb over de weg die ik nog moet afleggen.”

Ik heb deadlines nodig voor mijn muziek

T-d: Je bent leerkracht aan StapWest. De lessen vinden nog steeds (deels online) plaats.
Wouter:
“Gelukkig kunnen we nu toch al weer voor het grootste deel fysiek les geven. Tijdens de lockdown gaven we lessen aan de hand van videocalls. Dat was even zoeken, maar dankzij programma’s zoals Zoom vang je veel op. Je geeft meer gerichte feedback en instructies. Een echte vervanging zijn die online lessen natuurlijk nooit. Net zoals die livestreams trouwens. Muziek moet je van dichtbij beleven.”

T-d: Wat zijn je plannen voor 2021?
Wouter:
“Ik wil dit jaar mijn eerste album uitbrengen als bandleider van ons kwartet met Janos Bruneel & Matthias De Waele (van The Cats Want to Play - sessie 1) en saxofonist Warre Van de Putte. Daarnaast doen we in mei met Jake Walker (van sessie 3) een studiosessie met elf muzikanten waarvan ik een deel van de muziek aanbreng. Ik plan ook nog een serie livestreams onder de noemer Standards from Home. Vanuit mijn eigen woonkamer spelen we jazzklassiekers in een kleine bezetting. Daarnaast hoop ik dat we de afdeling jazzpoprock van StapWest volgend jaar verder uitbreiden en heb ik ook enkele ideeën over een educatieve voorstelling rond jazzgeschiedenis. We houden ons bezig!”