Sara Broucke is sinds vorig jaar aan de slag als coördinator van Viertoren, een intergemeentelijke samenwerking rond cultuur tussen Koksijde, De Panne, Nieuwpoort en Veurne.

Tij-dingen: Wat is het verschil tussen Viertoren en voorloper Achthoek?
Sara Broucke:
“We blijven samenwerken met Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge, maar we besloten vooral om de krachten van de vier kustgemeenten en Veurne te bundelen. Onze neuzen staan in dezelfde richting. Het grootste verschil is dus dat Viertoren dichterbij de inwoner staat doordat het gebied kleiner is.”

T-d: Waaruit bestaat jouw takenpakket?
Sara:
“Ik hou een vinger aan de pols bij de culturele actoren in de gemeenten en probeer iedereen op een regelmatige basis samen te brengen. In deze coronatijden is dat best wel een uitdaging. Ten eerste door de enorme onzekerheid in de culturele sector en daarnaast moeten we alles online organiseren. Maar ik merk toch dat iedereen elkaar helpt en dat we enthousiast samenwerken.”

Viertoren wil alle betrokkenen in de regio verbinden en ondersteunt vooral achter de schermen. Af en toe zal dit netwerk uitpakken met grotere projecten.

T-d: Wat wil je zeker realiseren?
Sara:
“Samenwerken staat centraal bij Viertoren. Dat geldt binnen de cultuursector, maar ook met jeugd, lokale economie of onderwijs. Vandaar ook onze slogan samen voor cultuur.”

T-d: Wat zijn de voordelen van een intergemeentelijke samenwerking?
Sara
: “De gemeentegrenzen betekenen niet het einde van de wereld (lacht). Zo winkelen we in buurgemeenten. Of gaan we er naar school of de dokter. Dat geldt ook voor cultuurzoekers. Door het aanbod op elkaar af te stemmen en samen te communiceren, hopen we nog meer in te spelen op de vraag van het brede publiek.”

De gemeentegrenzen zijn niet het einde van de wereld

T-d: Velen kennen Artiest zoekt feestneus. Loopt dit project nog?
Sara:
Artiest zoekt feestneus was een mooi project van Achthoek. Maar we kijken vooruit. Samen met IJzervallei (Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge, red.) blazen we dit nieuw leven in met een nieuwe naam: Ijzersterk talent. Het doel is om een platform aan te bieden waar artiesten, kunstenaars en organisaties elkaar kunnen vinden. Later meer hierover.”

T-d: Wat is je favoriete plek in onze gemeente?
Sara:
“Moeilijke vraag. Er zijn zoveel plekken waaraan ik mooie herinneringen heb. Ten Bogaerde en de site van het Abdijmuseum ten Duinen zijn voor mij als historica magische plekken waar je terug in de tijd stapt. Ik wandel ook heel graag in de duinen, op het strand of in de kleine straatjes. Elke keer ontdek ik wel iets nieuws.”

T-d: Welke handelszaak of restaurant moeten onze lezers bezoeken?
Sara:
“Als ik één moet kiezen, ga ik voor Bakkerij Kapelhof in Sint-Idesbald. Ik heb er zelf nog even gewerkt als jobstudent enkele jaren geleden.”

Cultuurproject Viertoren: nieuw logo en website
Viertoren is de opvolger van Achthoek. Bij een nieuw project past ook een nieuwe huisstijl. In het logo herken je de vier gemeenten meteen: een geslaagde visual. Veurne, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort gaan samen voor cultuur