Vlaanderen is het mekka van de voorjaarsklassiekers. Bereid je voor op waaiers en kasseien. Tij-dingen sprak met Bert Pattyn, voorzitter van de Bredene Koksijde Classic.

Tij-dingen: Merk je dat er meer rekening wordt gehouden met de Bredene Koksijde Classic nu het al de derde editie is?

Bert Pattyn: "Toen we van de Handzame Classic overstapten naar Koksijde (in 2019, red.) verhoogden we in hetzelfde jaar van categorie. Dat zorgt sowieso voor meer uitstraling en een beter en breder deelnemersveld. Maximum 25 ploegen mogen zich inschrijven, en nu (het interview vond plaats op 21 januari, red.) zitten we al aan 20 ploegen. het belooft dus opnieuw volle bak te worden."

De Bredene Koksijde Classic komt live op Sporza en Eurosport

T-d: Met Merlier en Ackerman staan er twee ronkende namen op de erelijst. Wie tip je voor 2022?

Bert: "We hebben inderdaad al een mooie erelijst en met Merlier, Ackermann, Hodeg en Halverson komen er vier ex-winnaars aan de start. Voor dit jaar tip ik op Fabio Jakobsen. Hij is één van de beste sprinters en met Quick-Step Alpha Vinyl staat er ook een sterk team achter hem. Maar ook Ackermann, Hodeg en Halverson hebben al bewezen dat de eindmeet in Koksijde hen ligt."

T-d: De koers komt ook op tv?

Bert: "Ja. De Bredene Koksijde Classic wordt live uitgezonden op Sporza en Eurosport. Daardoor komt die in 72 landen in de huiskamer terecht. Dat betekent toch al snel 3 miljoen kijkers die de wedstrijd live volgen. Wat zijn live kijkers? Dat zijn mensen die minstens drie minuten rechtstreeks inschakelen."

T-d: Zijn er aanpassingen aan het parcours in vergelijking met de vorige editie?

Bert: "Het parcours is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Dat was toen een editie zonder publiek. De twee rondes in het Heuvelland keren terug en natuurlijk ook de aankomst in de Ter Duinenlaan. De ideale plek voor een eindspurt."

Met Merlier, Ackermann, Hodeg en Halverson komen er vier ex-winnaars aan de start

T-d: Jullie organiseren ook de Youngster Coast Challenge. Waarom investeren jullie in een jeugdkoers?

Bert: "Die zou dit jaar zeker moeten doorgaan, de vorige editie viel in het coronawater. Het is de eerste internationale UCI-wedstrijd voor renners onder 23 jaar. Waarom een jongerenkoers? Het antwoord is simpel: met de Youngster Coast Challenge kunnen wewel onze ambities waarmaken en wedijveren met de top. Met een vrouwenkoers lukt dat niet omdat op 20 maart (twee dagen na de Bredene Koksijde Classic, red.) de Trofeo Alfredo Binda plaatsvindt. Een topkoers in Italië waar alle grote vrouwenploegen het tegen elkaar opnemen. Vrouwenploegen hebben maximum 14 renners in dienst waardoor ze geen twee programma's rijden. Daarom zouden er in Bredene geen goede rensters aan de start staan."

T-d: Met de Youngster Coast Challenge mikken jullie dus op de toppers van morgen?

Bert: "Onze koers behoort tot de hoogste categorie van jongerenkoersen, de 1.2U. Dus komen er al serieuze kleppers aan de start. In totaal starten 25 ploegen, waarvan 10 Belgische ploegen en 15 buitenlandse teams waaronder Team Jumbo-Visma en Groupama-FDJ (het vroegere La Française des Jeux, red.).

T-d: Wanneer spreek je van een geslaagde editie?

Bert: "Als we de full option krijgen. Daarmee bedoel ik: een goed deelnemersveld, een veilig parcours, veel volk langs de baan, sponsors die in de watten worden gelegd en een mooie winnaar. Dat is dan de basis waarop we de volgende jaren verder bouwen. Een wedstrijd zonder publiek vind ik sowieso akelig, dat liever nooit meer."

T-d: Heb je zelf een favoriete renner?

Bert: "Voor mij is dat Kristoffer Halvorsen. Hij is altijd kanshebber en plaatst zich meestal bij de eerste vijf. In 2017, hij was toen nog maar pas wereldkampioen bij de beloften, reed hij de Handzame Classic gereden. Zijn ploeg heeft toen hemel en aarde bewogen om hem aan de start te krijgen en hij won nog ook. Prachtig. Hij verhuisde daarna via Ineos naar Uno X. Voorlopig lukt het hem nog niet om zijn palmares uit te breiden."

T-d: Heb je nog een droom?

Bert: "Onze droom is om, net als in Milaan-San Remo, een fontein te hebben in de laatste bocht vlak voor de rechte lijn richting finish. In de Ter Duinenlaan dus, die misschien voor één dag als Via Roma wordt gedoopt. Dan zouden we onze naam als La Primavera van het noorden helemaal waarmaken. Tegenover het speelpleintje is er nog plaats (lacht). We hebben daarover al grapjes gemaakt met de burgemeester."