Warme zorg, een pedagogisch project en inclusief werken, dat is Groep De Rozenkrans. Een mooie omschrijving, maar zo weet je nog niet hoe het écht is om daar te wonen en te werken. Ook Claudia Dollet (36 jaar) leggen we op de rooster.

Claudia werkt als begeleider bij Rozenwingerd.

Begeleider Claudia Dollet: "Ik kan hier mezelf zijn"

"Na een stage in de buitenschoolse kinderopvang, kreeg ik er een vaste job aangeboden. Ik combineerde dat ongeveer tien jaar met de job van kinderverzorgster in de gemeenteschool in Koksijde. Daarna ben ik overgestapt naar i-mens. Zeven jaar werkte ik in de thuiszorg, waarvan de laatste drie jaar in het kraamzorgteam. Een leuke job, maar door de COVID-19-pandemie ben ik meer gaan nadenken of dit nu dé job voor mij is. Ik ben opvoeder van opleiding, maar had het beroep nog niet uitgeoefend. Vanaf het punt dat ik de knoop doorhakte om naar een nieuwe job op zoek te gaan, ging het heel snel. Ik zag online de vacature bij Rozenwingerd en enkele weken later stond ik hier op de werkvloer. Ik ben heel content."

"Dit is dé job voor mij"

Ik werk als begeleider bij Rozenwingerd. Wij zijn er voor volwassenen met een beperking. De leeftijd van de mensen waarmee ik werk, varieert van twintig tot tachtig jaar. Ik werk in de drie pijlers: wonen, werken en vrije tijd. Mijn job bestaat uit twee delen. Ik geef o.a. kookworkshops en wellness aan mensen die naar de Bollaard ( site van De Rozenkrans in de Hof Ter Hillestraat, red.) komen. Daarnaast help ik mensen die zelfstandig wonen met boodschappen doen en begeleid hen naar de dokter. Ik hou van de variatie en het contact met de mensen."

Hoe ziet een werkdag van Claudia eruit?

  • 9-11.45 uur: "Ik zet het materiaal voor de workshop klaar, help de deelnemers om zich te installeren en geef de workshop."
  • 12-13.45 uur: "We eten samen, begeleiden de mensen bij het eten, ruimen op, maken tijd voor ontspanning, enz."
  • 14-16.15 uur: "Ik geef een tweede atelier en daarna is het tijd om de mensen huiswaarts te begeleiden."
  • "Rond 16.30 uur rond ik mijn werkdag af en ga ik naar huis."

Wat me voldoening geeft? Als de mensen waarvoor ik zorg, blij zijn om me te zien

Wie zijn de collega’s van Claudia?

"De (atelier)begeleiders en de mensen van het team vrije tijd in De Bollaard zijn de collega’s waar ik het nauwst mee samenwerk." Claudia werkt in een team dat op elkaar is ingespeeld. "Ieder doet zijn ding en tegelijk staan we in verbinding met elkaar. We hebben elk onze eigen specialiteit en vullen elkaar mooi aan." Communication is key. "Binnen het team van inclusief wonen, zijn we met acht begeleiders. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste informatie over de persoon die we begeleiden. Binnen ons team zorgen we daarom voor een goede communicatie." Zoals in elk team is samenwerken ook in De Rozenkrans heel belangrijk. Alleen lukt het niet. "Bij het samenwerken vind ik eerlijkheid belangrijk. Ik zal nooit iemand met de vinger wijzen. Maar is er iets gebeurd, dan apprecieer ik het als je dat zegt. Ja, ik ben voorstander van een open communicatie. Zelf ben ik flexibel en vind dat ook fijn bij anderen."

Claudia zoekt nieuwe collega's…

… en ze weet perfect hoe die nieuwe collega er moet uitzien. "Mocht ik een nieuwe collega mogen kiezen, dan zou ik erop letten dat het een empathisch iemand is. Ieder heeft zijn verhaal, toch? Zeker binnen onze job is het belangrijk om je in iemand anders in te leven. En een enthousiast iemand, dat maakt mijn dag. Na zeven jaar in de thuiszorg trek ik goed mijn plan. Is er iets, richt ik me voor ondersteuning in de eerste plaats tot mijn collega’s. Mocht het nodig zijn, kan ik altijd bij mijn leidinggevende terecht."

Vakantiesfeer

"Het is misschien wat vreemd om te zeggen, maar er hangt hier altijd een vakantiesfeer. We willen de mensen een thuisgevoel geven en halen daarvoor alles uit de kast. Mijn job is écht een aanrader."

"Ik kan mezelf zijn in mijn job. Dat vind ik zó super. Het is dichtbij huis. En deze werkuren, daar droomde ik al lang van. Als we samen op stap zijn, geeft het me echt een gevoel van trots om voor Rozenwingerd te werken."

Ik kan mezelf zijn in mijn job. Dat vind ik zó super

Wie: Claudia Dollet (36 jaar)

  • Job: begeleider in Rozenwingerd (sinds 12 juli 2021)
  • Woont in Nieuwpoort samen met haar man en twee kindjes (8 en 10 jaar)

Studies:

  • Middelbare studies: verzorging met een zevende jaar kinderzorg
  • Bijkomende studies: opvoeder en leefgroepwerking

Is werken bij Groep De Rozenkrans ook iets voor jou?

Neem contact op: cindy.sallaerts@vocderozenkrans.be of bel 058 52 12 52.

Groep De Rozenkrans biedt zorg en onderwijs aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking en dat op meerdere locaties in West-Vlaanderen. De groep bestaat uit de voorzieningen VOC De Rozenkrans, VOC Rozenweelde en Huize Rozenwingerd én de scholen voor buitengewoon onderwijs BuBaO De Strandloper, Zonnehart en BuSo De Rozenkrans/De Nieuwe Poort.