Onze tuinen bestaan voor 25 procent uit verhard oppervlak (stenen terrassen, opritten). Die stukken laten geen regen door en stralen warmte uit in de zomer. Grijs oppervlak omzetten in groen zorgt voor verkoeling in de zomer en geeft ook een kleinere kans op natte kelders bij intense regenbuien. De analyse toont aan: groen is goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling tijdens zwoele nachten én het opvangen van regenbommen.
Stenen muren of betonplaten warmen op en geven hitte af. Je tuin omheinen met hagen of struiken zorgt voor een open structuur waar de wind door blaast en de planten koelen je tuin af. De analyse toont aan: het is goed voor verkoeling op hete dagen en zorgt verkoeling tijdens zwoele nachten.
Je tuin veranderen in een bos, is niet nodig, maar een parasolboom is zeker een aanwinst. Bomen verdampen water, creëren luchtstromingen en verkoelen. Bomen helpen ook bij hevige regenval: hun bladerdek houdt water langer vast, waardoor de bodem minder water moet slikken. De analyse toont aan: bomen zijn goed voor verkoeling op hete dagen, verkoeling tijdens zwoele nachten en hulp bij felle regenbuien.
Langer gras zorgt voor meer verkoeling in de zomer en beschermt je gras tegen uitdroging. Nog een pluspunt: de kans op een bruin gazon wordt kleiner. De analyse toont aan: gras zorgt voor verkoeling op hete dagen en verkoeling tijdens zwoele nachten.
Gras zorgt voor extra koolstof in de bodem, de grond wordt rijker aan organisch materiaal. Daardoor vergroot de waterabsorptiecapaciteit van de bodem en heb je minder kans op een bruin gazon bij lange droogte. Bovendien haalt die extra laag CO₂ uit de lucht. Win-win dus. Opgeteld zit er ook zo’n 3,2 miljoen aan ton organisch koolstof in de bovenste 10 cm van alle Vlaamse tuinen. Als we dit koolstof met z’n allen uitbreiden, dan halen we zo actief CO₂ uit de lucht. Zo steekt je gazon een handje toe voor het klimaat. De analyse toont aan: slim tuinbeheer haalt CO₂ uit de lucht.