Op maandag 6 februari werd het zuidoosten van Turkije opgeschrikt door een zware aardbeving. Die had een kracht van 7.8 en werd gevoeld tot in Syrië, Cyprus, Israël en Libanon.

Het epicentrum lag bij de Turkse stad Gaziantep, waar 2 miljoen mensen wonen. Er vielen tienduizenden slachtoffers en nog veel meer gewonden. Veel gebouwen werden verwoest en dat terwijl het ijskoud was.

Ahmet Koc woont al 17 jaar in ons land en werkt ondertussen tien jaar voor Koksijde Golf Ter Hille. Als hoofdgreenkeeper is hij een belangrijke schakel en wordt daarom door iedereen gewaardeerd. Ahmet is afkomstig uit Turkije en weet wat het is om een aardbeving mee te maken. Lees het interview met Ahmet, onder de afbeelding. 

Help de slachtoffers

Wie de mensen in het getroffen gebied wil steunen, kan dat doen via rodekruis.be/aardbeving of het rekeningnummer van Rode Kruis Vlaanderen, BE93 0000 0065 6667, met de vermelding aardbeving. Je kan ook een gift storten op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het consortium 12-12.

Beeld uit de stad Kahramanmaraş (100 km ten noorden van de Syrische grens)

Beeld uit de stad Kahramanmaraş (100 km ten noorden van de Syrische grens)

Tij-dingen: Heb je zelf familie of vrienden die wonen in het getroffen gebied?

Ahmet: "Vrienden van mij wonen daar. Ik heb ze ondertussen gehoord en ze zijn veilig. Gelukkig. Hun huis is wel verwoest, het was een gebouw van twee verdiepingen en daar schiet niet veel meer van over. Er hangt een bericht aan hun huis dat het niet meer bewoonbaar is, maar ze hebben onderdak gevonden bij familie. De koude maakt het allemaal nog veel moeilijker." 

T-d: Van welke streek ben jij afkomstig?

Ahmet: "Ik kom uit Izmir, dat ligt aan de westkust van Turkije. Mijn opa en oma wonen 400 kilometer verderop. In het verleden vonden daar ook al aardbevingen plaats."

T-d: Heb je zelf al een aardbeving meegemaakt?

Ahmet: "Ik maakte er drie mee. Dat zijn echte natuurrampen . De aardbevingen die ik meemaakte waren minder zwaar dan de aardbeving die Turkije en Syrië trof begin februari (7,8 op de schaal van Richter, red.). Toen ging het om schokken van  5,1 tot 6,5 op de schaal van Richter. In verschillende gebieden ook: Izmir, Istanboel en Afyon. Je moet weten dat 80 procent van Turkije aardbevingszone is. Op dat vlak is het een tweede Japan. Elke aardbeving is heel bangelijk, je wordt letterlijk en figuurlijk uit je bed geschud."

T-d: Hoe kunnen onze inwoners de mensen steunen?

Ahmet: "Ik heb rechtstreeks geld gestort aan een paar organisatie die ik ken, maar ik denk dat het voor inwoners uit Koksijde het meest eenvoudig is om geld te storten aan het Rode Kruis."