De vogeltjes fluiten en de lenteklassiekers staan voor de deur. Wielerminnend Vlaanderen ontwaakt uit zijn winterslaap en dat geldt ook voor Koksijde. Op vrijdag 15 maart is onze eigen versie van La Primavera terug. Smoet mo je kietn.  

We zijn al aan de 5e editie toe van de miniklassieker. Traditiegetrouw vindt de Bredene Koksijde Classic plaats de dag voor Milaan-Sanremo. Bij ons is het niet de Poggio die dienst doet als scherprechter, maar sinds dit jaar is er wel een passage langs de Via Roma, genoemd naar de aankomstlaan van de Italiaanse voorjaarsklassieker. Noblesse oblige.

Parcours in Koksijde: 3 plaatselijke ronden 

Veel toppers

Koksijde is trots op de mooie plek die de koers bemachtigde op de wielerkalender. Want aan de vooravond van de voorjaarsklassiekers is de honger in het peloton het grootst. Met een overwinning in Koksijde start je als spurter met een mooie zege én een mentaal voordeel voor wat nog komt. De voorbije edities bleek dat snelheidsduivels hier aan het juiste adres zijn, want de kans is groot dat een sprinter aan het langste eind trekt. Organisator Bert Pattyn strikte opnieuw enkele toppers voor deze editie. Het palmares van onze koers is indrukwekkend met Pascal Ackerman (2019, 2022), Tim Merlier (2021) en Gerben Thijssen (2023).

Live op televisie

Voor deze editie bevestigden Tim Merlier (Soudal-Quick Step), Dylan Groeneweghen (Team Jayco AlUla), Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Álvaro José Hodeg, Juan Sebastián Molano (allebei UAE Team Emirates) en Gerben Thijssen (Intermaché-Wanty). Dat belooft. De koers wordt live uitgezonden op Eurosport en Sporza en dat is onbetaalbare reclame voor onze gemeente. Nieuw: dit jaar vind je ook een food- en drankdorp rond de aankomstlijn in de Ter Duinenlaan.

Timing

De wielerwedstrijden Bredene Koksijde Classic worden gereden op vrijdag 15 maart. De eliterenners komen rond 16 uur aan op ons grondgebied. Daarna starten de 3 plaatselijke ronden. Ze arriveren om ca. 17 uur aan de eindmeet. De beloften komen aan om ongeveer 15.30 uur en rijden vanaf 14.45 uur in Koksijde. De vrijdagmarkt op 15 maart verhuist eenmalig naar de Zeelaan.

Youngster Coast Challenge

Wil je de toppers van morgen aan het werk zien? Kijk dan zeker naar de Youngster Coast Challenge (U23). Een reporter van Direct Vélo gaf deze wedstrijd in het verleden een tien op tien voor het deelnemersveld. De meeste podiumkandidaten rijden zelfs rond in het profpeloton. Deze wedstrijd vindt plaats net voor de Bredene Koksijde Classic.

In cijfers: Bredene Koksijde Classic

  • afstand: 201 km
  • meer dan 150 renners uit 28 landen
  • 8 World Tour-ploegen, ca. 10 pro-continentale selecties
  • meer dan 3 miljoen televisiekijkers waarvan 1,5 rechtstreeks
  • de koers komt in 72 landen op de buis

In cijfers: Youngster Coast Challenge

  • afstand: 172 km
  • meer dan 150 renners uit 14 landen
  • 10 Belgische ploegen en 15 buitenlandse teams