Voor wandelaars is Koksijde de hemel op aarde. En omdat voldoende beweging cruciaal is voor je fysieke en mentale gezondheid, neemt Tij-dingen je in 2025 mee dwars door onze 11 natuurgebieden. Deel 1.
We beseffen het te weinig, maar we zijn met ons gat in de boter gevallen. Onze gemeente beschikt over talloze troeven, maar ons strand en de natuur staan op 1 – zonder discussie. Mensen staan soms urenlang in de file om onze soms ondergewaardeerde, maar o-zo-mooie Noordzee op te snuiven. Elke dag is hier anders – het hele jaar door
In deze duinen vind je afwisseling tussen duingrasland, -valleien, -struwelen, bosjes en vissershuisjes. Het gebied is 73 hectare groot en middenin vind je het Abdijmuseum Ten Duinen en de Zuid-Abdijmolen. Vergeet ook het Vanneuvillehuis en het Museum Paul Delvaux niet in de buurt. Geniet in alle rust van de neuriënde nachtegaal of de bloeiende duinroos. Ondanks de drukkere omgeving (huizen, campings, militaire basis) en de Leopold III-laan die de duinen in 2 splitst, zijn de Noordduinen een oase van rust. En als echte local weet je dat er een 3e deelgebied(je) is: de Fluithoekduinen - ten zuiden van de Robert Vandammestraat.
Tussen De Panne en Sint-Idesbald bieden de Houtsaegerduinen je 80 hectare zeldzame planten, vegetaties en duinlandschappen. Ook het Kerkepannebos (28 ha) is charmant en grenst aan de Houtsaegerduinen: een groene long.
Tussen Koksijde en Oostduinkerke vind je een relatief jonge duinengordel die een diepe panne afschermt die ons doet herinneren aan een vroegere kreek - letterlijk 'schipgat' - die tijdens de middeleeuwen volledig verzandde. Aan de westelijke kant heb je één van de belangrijkste groeiplaatsen van de blauwe zeedistel. Een plant die alleen kan overleven in ons zeeklimaat. Deze duinen zijn waardevol en kwetsbaar met het ontbreken van de typische zeedijk als belangrijke factor. Alleen de Koninklijke Baan ligt letterlijk in de weg. Het duinenlandschap begint al op het strand waar embryonale duintjes ontstaan.
Samen met 't Schipgat vormen De Doornpanne en de Hoge Blekker een aaneengesloten duinmassief van 240 hectare. En nog niet zo lang geleden sloten zelfs de Noordduinen en de Witte Burg aan op dit gebied. Er lopen veel wandelpaden door dit domein, maar ook met de fiets of mountainbike kan je je voluit uitleven. Met bezoekerscentrum De Doornpanne hebben de wandelaars een ankerpunt waar bv. vaak geleide wandelingen starten.
Het gebied zelf bevat meerdere types duinen. De rand van De Doornpanne bestaat uit stuifduinen met middenin een brede panne waarvan de begroeiing bestaat uit bos en dicht struikgewas: duindoorn, meidoorn en sleedoorn. Die laatste ligt trouwens aan de basis van de naamgeving van dit duingebied. En je vindt ook open vegetatie - mosduin en duingrasland. Sinds 1975 is dit landschap beschermd, opgenomen in de lijst van natuurgebieden met een Europese bescherming. De hoofdreden dat dit gebied vrijwaarde van de verkavelingswoede aan onze kust is de aanwezigheid van grondwater en Aquaduin dat sinds 1947 waterwinning exploiteert in dit gebied. Natuur en Bos streeft naar een meer open duinmilieu en schakelt hiervoor shetlandpony's en ezels in als grote grazers.
Net naast de Doornpanne ligt de Hoge Blekker, 33 meter hoog, niet alleen de hoogste duin van onze kust - maar ook een natuurgebied van een kleine 20 hectare. Blekker of Blinkaart was de volkse benaming voor een onbegroeide duinheuvel die het zonlicht weerkaatst. Afgewisseld met een laag struiken: duindoorn, wilde liguster, gewone vlier en sleedoorn.