De hitte- en droogterecords volgen elkaar op. En dat voelen we, want onze zomers worden warmer en droger.

Je hebt het zeker al gezien in je tuin: meer dorre plekken in het gazon en tijdens een hittegolf verliezen bomen sneller bladeren.

Ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden ondervinden steeds meer directe gevolgen van hitte en droogte.

Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden tegen die droogte?
En hoe zorg je dat jouw tuin tijdens een hittegolf koel blijft?

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit.

Ook Lokaal Bestuur Koksijde registreerde zich om deel te nemen. In de binnentuin van het NAVIGO-museum zit een sensor in de grond die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Via het internet zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Elke sensor is gekoppeld aan een dashboard waarbij we dagelijks een update van de meting verkrijgen en live de hitte en droogte kunnen volgen.

Eerste digitaal klimaatatelier op 20 mei

Klimaatverandering is geen ver-van-je-bedshow. Alleen met de inzet van alle inwoners, handelaars, bedrijven, landbouwers, verenigingen en overheden halen we de doelstellingen. En daarom hebben we ook jou nodig. Heb jij goede ideeën voor het klimaatplan? Wat vind jij belangrijk in Koksijde? Wat wil je zelf doen of wat doe je al? Kom naar het eerste digitaal klimaatatelier waar we samen acties uitwerken.

Programma

De resultaten van de enquête werden verwerkt, en vormen het vertrekpunt voor de avond. We gaan in kleine groepen aan de slag rond deze thema’s:

  • Hoe kunnen we energiezuinig en klimaatbestendig wonen en leven?
  • Hoe maken we duurzame mobiliteit in Koksijde mogelijk?
  • Sta je versteld van de toenemende droogterecords en wil je dat probleem aanpakken?

Het klimaatatelier vindt plaats op donderdag 20 mei van 19.30 tot 21 uur. Schrijf je in via ina.vanthienen@koksijde.be. Kort voor het klimaatatelier ontvang je een link waarbij je aangeeft welk thema jouw voorkeur geniet en bij welke deelgroep je wil aansluiten.

Praktisch

We bezorgen je een tiental dagen voor het klimaatatelier een introductiefilmpje en een overzicht van de resultaten van de klimaatenquête om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Samen met dat filmpje en de resultaten ontvang je ook een inschrijvingslink. Kort na je inschrijving, krijg je via mail een (nieuwe) link en wachtwoord toegestuurd zodat je makkelijk kan inloggen en deelnemen aan het klimaatatelier.

Toekomst?

Ook na dit eerste klimaatatelier willen we graag jouw stem horen. Suggesties over hoe we dit kunnen organiseren? Wat lijkt je zinvol?

Laat het weten.