Guy Marteel schuimt de akkers af met zijn metaaldetector, op zoek naar geschiedenis. Koksijdenaars kennen Guy misschien als voormalig redder van het Hoge Blekkerbad, postoverste van de reddingspost Duinpark of van bij de groendienst.

Vandaag is Guy vooral bezig met het verleden. Een gesprek.

Tij-dingen: Vanwaar de passie voor metaaldetectie?
Guy Marteel:
"Het verleden heeft me altijd geboeid. Geschiedenis is mijn passie. Toen ik redder was, verzamelde ik oude munten. en deed ik aan numismatiek (muntkunde, red.). In 2007, ik was toen een jaar op pensioen, kocht ik mijn eerste metaaldetector. Om op de akkers te mogen, vroeg ik toestemming aan de landbouwers. In tegenstelling tot de meeste metaaldetectoristen zoek ik niet op het strand, want op onze velden vind je meer over ons verleden. Mijn drijfveer is om kennis over te brengen aan de volgende generaties. Met mijn vondsten wil ik jongeren de geschiedenis van onze streek leren kennen"

T-d: Wat is je mooiste vondst?
Guy:
"Als mooiste object kies ik een plaatje van een Limoges-gesp. Van de 11e tot 13e eeuw werden beugels en gespplaten van riemen mooi versierd. Deze illustraties met (fabel)dieren, taferelen en sierlijke letters werd opgevuld met gekleurd email (beschermlaag, red.). Op mijn plaatje staat ook een figuur afgebeeld."

Metaaldetectie: gemeente werkt graag met jou samen

Deze hobby, gepaard met unieke vondsten, leeft bij de mensen. Metaaldetectie spreekt een breed publiek aan. Als Onroerend Erfgoedgemeente wil Koksijde samenwerken met metaaldetectoristen: als aanspreekpunt voor kennisdeling, meldingen en erkenning. Binnen het kluwen van Vlaamse en federale wetgeving houden we samen ons erfgoed in stand.

Vragen? Contacteer Kaat Vandoorne: 058 53 34 27

Of ik tips heb? Geduld hebben!

T-d: Wat is je strafste verhaal?
Guy:
"Op een Koksijdse akker vond ik twaalf plaatjes van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Via het militair archief vond ik negen van hen terug. Uit hun militaire dossiers blijkt dat ze sneuvelden in Pervijze. Hoe kwamen die naamplaatjes dan terecht in Koksijde? Allicht heeft de teelt van suikerbieten er iets mee te maken. Bieten werden toen bij aankomst gewassen in Veurne. De overtollige aarde ging terug mee met de boeren. En zo kwam er aarde uit Pervijze terecht in onze gemeentewaar ik die plaatjes vond."

T-d: Heb je tips voor beginnende metaaldetectoristen?
Guy:
"Een eenvoudige metaaldetector heb je voor ongeveer 300 euro. Betere exemplaren kosten  moet 800 tot 1.300 euro. Zorg ervoor dat je erkend bent als metaaldetectorist door het agentschap Onroerend Erfgoed. Je moet ook de regels en voorschriften volgen en toestemming vragen aan de eigenaar van de grond waar je wil zoeken. De beste periode (op akkers) is na de oogst en voor het zaaien. Bij de aardappelteelt is dat van oktober tot maart. En natuurlijk: veel geduld hebben! (lacht)"

T-d: Hoe kunnen we je als metaaldetectorist beter ondersteunen?
Guy:
"Als erkend metaaldetectorist meld ik mijn vondsten aan het Agentschap Onroerend Erfgoed. De medewerkers van de gemeente brachten mij ook in contact met MEDEA, een platform voor detectoristen, onderzoekers en erfgoedmedewerkers. Als er problemen zijn met een melding helpen ze graag. Maar ik wil ook mijn hulp aanbieden bij opgravingen en archeologisch onderzoek."

Niko Goffin (diensthoofd Cultuur & Erfgoed) en Guy Marteel.