Zeelucht is gezond. Wetenschappers vinden daar steeds meer aanwijzingen voor.

Zo zouden toxines van algen ook gunstige effecten hebben.

Onze drang naar de zee lijkt universeel. Wist je trouwens dat de oude Grieken al wisten dat zeelucht gezond is?

Hippocrates, één van de grondleggers van de geneeskunde, raadde het gebruik van zeewater en zeelucht aan als therapie. Eind negentiende eeuw doken de sanatoria op aan de kust. Een sanatorium is een herstellingsoord waar patiënten tijdelijk verblijven om te herstellen van een aandoening. Zieke of verzwakte kinderen vanuit het binnenland kwamen sindsdien naar zee. Begin twintigste eeuw werd zeelucht zelfs te koop aangeboden in flessen.

Is zeelucht echt gezond?

Aan de UGent buigen professor Jana Asselman en doctoraatsonderzoeker Emmanuel Van Acker van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen zich over dit onderwerp. Eén hardnekkige mythe sneuvelt al onmiddellijk: jodium is niet de heilzame factor. Je krijgt er te weinig van binnen om een gunstig effect te ervaren.

Daarom kijken wetenschappers dus verder en naar de organische stoffen in de zeelucht. Die stoffen zijn afkomstig van bacteriën, vitamines, schimmels, algen en zelfs zeedieren. De stoffen komen in de lucht wanneer golven breken en een schuimkraag vormen. Druppeltjes zeewater vormen dan de zogenaamde zeespray.

Ook toxines, giftige stoffen die van algen voortkomen, belanden zo in de lucht. En deze toxines zouden wel eens gunstige effecten kunnen hebben. Tijdens een onderzoek werden menselijke longcellen, blootgesteld aan een staal zeelucht afgenomen (op het strand tussen Oostende en Bredene).

Het opmerkelijke resultaat? Blootstelling in de cellen remde een gen af dat een rol speelt bij het ontstaan van kankers. Hetzelfde gen is ook gelinkt aan het transport van slechte cholesterol. We mogen wel nog niet te vroeg juichen. Dit onderzoek is voorlopig alleen een bewijs dat er stoffen in de zeelucht zitten die positief kunnen werken. En het lijkt erop dat de algentoxines een belangrijke rol spelen, maar welke daarvan precies zorgen voor dat heilzame effect, weten de onderzoekers nog niet.

Er zijn zeker 6.000 patenten aangevraagd voor genetisch materiaal uit zee

Begin twintigste eeuw werd zeelucht zelfs te koop aangeboden in flessen

Medicamenten uit de zee

Een unicum is het niet. Veel geneesmiddelen zijn vandaag al gebaseerd op moleculen die hun oorsprong bij het zeeleven vinden. Er zijn zeker 6.000 patenten aangevraagd voor genetisch materiaal uit zee. De helft daarvan was bestemd voor medische toepassingen maar ook landbouw, voeding en cosmetica maken er gebruik van.

Van Acker finaliseert zijn onderzoek voor zijn doctoraat. In maart kreeg hij voor zijn werk de aanmoedigingsprijs Dokter Edouard Delcroix. Die wordt uitgereikt door de vzw Hydro en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Los van het onderzoek naar stoffen die een invloed hebben op het menselijk lichaam, is er ook de psychische component. Zo zijn mensen die aan de kust wonen meer fysiek actief. Ze hebben minder last van stress, beleven meer sociale contacten en ervaren minder hinder van druk verkeer en industrie. Brits epidemiologisch onderzoek heeft die claim al ondersteund. Wie binnen de vijf kilometer van de kustlijn woont, voelt zich beter dan de binnenlanders.

Het kan dus zeker geen kwaad om regelmatig naar zee te gaan. Zeker op dagen dat er veel zeespray in de lucht hangt. Wandel langs de waterlijn.

Bron: De Standaard (30 juni 2020, Tom Ysebaert)

Dus, Koksijdenaar, waar wacht je op?

Als er genoeg wind uit zee komt, zie je dat de golven een schuimkraag dragen en dan hangt er dus veel zeespray in de lucht. Allen daarheen.