Tegen 2030 bouwt Fluvius alle openbare verlichting in Vlaanderen om naar LED-verlichting. Koksijde schakelt een versnelling hoger schakelen en realiseert deze verledding al tegen 2025.

Als alle lichtpunten in Vlaanderen vervangen zijn, sparen steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro op energieverbruik en 44.000 ton CO2. Bovendien biedt een ombouw meer mogelijkheden om in te spelen op de evoluties in verlichtingstechnologie.

Deze ledlampen zijn vanop afstand en individueel instelbaar. Dit zorgt er voor dat onze openbare verlichting op termijn beter kunnen afstellen. Zo besparen we energie. Dankzij de monitoring op afstand en het proactief vervangen van oude lampen, gebeurt het onderhoud efficiënter. Het licht is flexibel aan te passen en biedt ook de mogelijkheid van extra verlichting bij noodsituaties of evenementen.

Op Koksijds grondgebied wordt de openbare verlichting volledig omgebouwd naar deze ultrazuinige lederlichting tegen 2025 . In totaal gaat het om 6.461 verlichtingstoestellen. Daarvan werd de voorbije jaren al een kwart vervangen. Voor 2021 staan er nog eens 989 lichtpunten op de planning.

Stand van zaken

Zoals altijd tracht Fluvius alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. De plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen verloopt gespreid.