De bibliotheken van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne werken al langer samen. Sinds enkele jaren doen ze dat nog nauwer, onder de noemer Viertorenbibliotheken. Mensen die zich inschrijven in één bib, zijn meteen lid van de drie andere bibliotheken.

In elke bibliotheek gelden dezelfde regels rond uitlenen, verlengen en reserveren. Je krijgt zo toegang tot vier collecties en extra activiteiten. Benieuwd naar wat die andere bibliotheken allemaal bieden? Ga dan zeker langs. Veellezer Eric is alvast fan.

Tij-dingen: Je bent een echte boekenveelvraat. Was dat al zo toen je klein was?

Eric Brouckaert: "Ik ben opgegroeid in Koksijde-Bad. Mijn eerste kennismaking met boeken vond eigenlijk plaats via de boekenkast op school. Er bestond wel een bibliotheek in Koksijde-Dorp, maar dat vond ik toen te ver. Afstand vind ik belangrijk bij een bibliotheekbezoek."

T-d: Je bent later dan toch lid geworden van de bibliotheek in Nieuwpoort?

Eric: "Wat trok mij over de streep om daar lid te worden? Nieuwsgierigheid. Voor het concept Viertorenbibliotheken werd gelanceerd, stond ik er nooit bij stil om zo ver te rijden, maar ineens was mijn interesse gewekt. Welke collectie hebben ze in Nieuwpoort? Hoe ziet die bib eruit? Vragen waarop ik het antwoord wilde weten. Ik ging kijken en bleef hangen."

T-d: De collectie speelt dus een belangrijke rol?

Eric: "Elke bib heeft een eigen collectie. Ik bezocht dan ook de bib waar ze de collecties hadden die aansloten op de interesses of projecten waar ik op dat moment mee bezig was. Mijn schooltijd speelde zich af in Veurne en zo werd die bib ook mijn bib. Niet alleen door de verplichte boekbesprekingen, maar ook als toevluchtsoord. Zo hadden we op woensdagvoormiddag een uurtje studie en aten we een Veurns worstenbroodje in de bib. Toen mocht dat nog. Door mijn woonplaats en de school van mijn kinderen bezocht ik ook de bib van De Panne."

"De bib is meer dan een uitleendienst, het is een multifunctioneel centrum"

T-d: Jij bent duidelijk fan van het concept met vier bibliotheken.

Eric: "Vier bibs, die werken als één geheel. Eén bibkaart i.p.v. vier en vijftien uitleningen per bibliotheek. Wat een luxe. En je moet maar één keer lidgeld betalen. Zo laagdrempelig."

T-d: Wat maakt een bib dan aantrekkelijk en anders?

Eric: "Niet alleen het boekenaanbod, maar vooral de medewerkers. Aanspreekbaarheid, tijd vrijmaken voor de lener, knowhow. De bib is ook meer dan alleen een uitleendienst, het is geëvolueerd tot een multifunctioneel centrum dat evenementen organiseert."

T-d: Zijn onze bibliotheken mee met hun tijd?

Eric: "Absoluut. Er bestaat naast de tastbare bib ook een digitaal broertje. En dan heb ik het niet over de pc's die in de bib staan, maar over het bibportaal dat je thuis kan bekijken. Zo ontdek je de nieuwe aanwinsten of raadpleeg je de catalogus. Ken je dat gevoel? Je haalt de krant in de boekenwinkel en je ziet een boek dat je doet likkebaarden maar nooit zou kopen omdat het zo gruwelijk duur is. Wel, zo’n boeken kan je uitlenen."

Benieuwd welke projecten Viertoren ondersteunt?

Viertoren is de intergemeentelijke samenwerking rond cultuur tussen De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. De doelstellingen van deze samenwerking zijn ambitieus en gevarieerd. Centraal staat het samenwerken van culturele spelers en andere sectoren zoals jeugd, welzijn en toerisme.