Moet je elk wespennest laten verdelgen? Het antwoord is kort en simpel: nee. Integendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten.

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter en dat maakt het diertje zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin en zorgt ervoor dat het aantal insecten onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze veel huisvliegen en muggen grijpen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken. We besluiten dat wespen belangrijk zijn voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten.

De voorbije weken zag je misschien al de eerste wespen opduiken. Vanaf het voorjaar begint een nieuwe cyclus voor de wespen. De koningin wordt actief na de winter en begint aan de bouw van een wespennest. Wanneer het in april droog, warm en zonnig is, ontstaan er meer nesten dan wanneer dit niet het geval is. Nadat de koningin het nest startte, nemen werksters het over.

Welke nesten zijn wel schadelijk?

Het antwoord is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, levert minder hinder op dan een nest bij je achterdeur. Een nest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en),laat je best met rust. Deze wespen vervullen hun taak in de natuur ongestoord. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif laat je wel beter het wespennest verwijderen. Dat risico weegt nooit op tegen het voordeel van de natuur.

Wespen steken niet zonder reden

Een wesp valt aan als zijzelf of het nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of weglopen, is nooit een goed idee. Dan maak je een wesp agressief waardoor deze zich gaat verdedigen door te steken. Blijf rustig staan of wandel weg, dan druipt de wesp vanzelf af.

Waarom komen wespen op onze zoetigheden af? Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Hier zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om extern op zoek te gaan. En daarbij komen ze al snel op het pad van de mens. Ons leven is gespijsd met allerlei zoetigheden en laat nu net die zoetigheden zo interessant zijn voor wespen...