Sommige rokers stoppen zonder hulp, maar niet iedereen slaagt daarin.

Iedereen reageert anders op verslaving en soms heb je hulp nodig.

Heb jij al geprobeerd zonder resultaat? Geen nood. Je leert uit elke poging om te stoppen.
Met extra hulp vergroot je jouw kans op succes. Gebruik ze.

Stoppen met roken is goed: voor je gezondheid, omgeving en portemonnee. Soms lijkt het alsof roken voordelen heeft, maar die wegen niet op tegen de nadelen. En er zijn veel nadelen.

Hoe geraak je verslaafd?

Van alle verslavende producten komt tabak op de eerste plaats: voor alcohol, heroïne en cocaïne. In het begin geeft roken je nog een goed gevoel, maar dat slaat snel om naar een gevoel van gemis tussen twee sigaretten.

De oorzaak van die verslaving? Nicotine. Maar andere stoffen die aan tabak worden toegevoegd, zoals ammoniak, versterken de werking van nicotine.

Je rookt een sigaret omdat je hersenen gestimuleerd willen worden en daardoor komen stoffen vrij zoals dopamine, serotonine en adrenaline. Ze stimuleren je lichaam, hebben een kalmerend effect en geven een prettig gevoel. Maar je lichaam vraagt er steeds meer naar om hetzelfde effect te creëren.

Gestopt met roken?

Na enkele dagen daalt je bloeddruk, je smaak en reukzin komen terug en ook je longen herstellen zich stilletjes aan. Blijf je twee jaar rookvrij? Dan zakt de verhoogde kans op hart en vaatziekten terug naar het normaal niveau van je leeftijd.

Naast je gezondheid, profiteert ook je portefeuille van een rookstop. Gemiddeld kost een pakje sigaretten 7,75 euro.
Rook je een pakje per dag? Dan bespaar je 2.828,75 euro op één jaar. Mooi verdiend toch?

Stoppen lukt, maar volhouden…

Gemotiveerd blijven, is de eerste stap.

Focus op de voordelen van het niet-roken en wees trots op jezelf. Zo grijp je in lastige situaties niet naar een sigaret. Uiteindelijk kost het je geen moeite meer om niet te roken, want niemand heeft een aangeboren behoefte om te roken.

  • Toch zin om te roken? Onthoud dat zo’n moment maar een paar minuten duurt.
  • Je ontdekt zelf wat helpt om niet te roken: water drinken, jezelf belonen of een luchtje scheppen. Houd die dingen zo lang mogelijk vol.
  • Probeer te herkennen wanneer de verleiding het grootst is. Vermijd die situaties.

Laat je kinderen rookvrij opgroeien

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Koksijde wil daar iets aan doen en steunt Generatie Rookvrij. Deze beweging wil dat niemand die na 2019 geboren werd, ooit begint met roken. Daarom mogen kinderen niet in contact komen met sigaretten.

Stop met roken

Gooi je peuken niet weg

Stoppen met roken verbetert niet alleen je gezondheid, maar ook onze natuur. Lukt het je (nog) niet om te stoppen met roken? Gooi dan je peuken niet meer op de grond. In onze gemeente vind je peukenasbakken. Geen asbak in de buurt? Gebruik een zakasbakje. Dit is een klein opvangbakje waarin je tijdelijk je peuken bewaart tot je een vuilnisbak ziet.

Daarom zet Koksijde de komende maanden in op rookvrije omgevingen. Op de sportterreinen worden rokers sterk aangemoedigd om niet te roken door het plaatsen van signalisatiemateriaal. Wil je toch roken? Doe dat dan uit het zicht van kinderen en jongeren. Zo dragen we samen bij aan een rookvrije generatie. Er is een rookzone die uit het zicht ligt.

Hulp nodig?

Contacteer Tabakstop op het nummer 0800 111 00. Je krijgt een professionele tabacoloog aan de lijn.

Een overzicht van erkende tabacologen: