Ben jij gefascineerd door de mysteries van het verleden? Dan zijn de Archeologiedagen jouw kans om als een archeoloog het veld in te gaan.

Haal je truweel en borstel uit voor wat graafwerk in de geschiedenis. Ontdek op 25 en 26 mei wat er onder jouw voeten ligt.

Word een archeo survivor

Grijp nu je kans om jezelf en je gezin op de proef te stellen in het Abdijmuseum. Ons Archeo Survival-parcours daagt je uit om de dagelijkse uitdagingen van een archeoloog te ervaren in het museum en op de historische abdijsite. Klaar voor de start? Graaf mee naar verborgen verhalen diep onder de grond.

In de vorige eeuw legden opgravingskampen de ruïne van een machtig middeleeuws gebouw bloot. De collectie van het Abdijmuseum bestaat dan ook vooral uit vondsten die eeuwenlang verscholen bleven onder het zand. Dé ideale plek om jong en oud te testen op hun ‘archeo skills’…

  • Zaterdag 25 en zondag 26 mei tussen 14 en 18 uur.
  • Het parcours is geschikt voor gezinnen met kinderen van 6 tot en met 12 jaar.
  • Inbegrepen in je museumticket: reserveer op voorhand je kaartjes: www.tenduinen.be

Stel jezelf en je gezin op de proef

Lezing: een geschiedenis van de opgravingen op de abdijsite

In 1949 gingen archeologische opgravingen van start op de abdijsite in Koksijde. Die zijn bij het brede publiek vooral bekend door de jeugdkampen (in de zomer) die vanaf 1967 ongeveer 10 jaar lang plaatsvonden.

De graafwerken legden beetje bij beetje het grondplan van de cisterciënzerabdij bloot en leverden duizenden vondsten op. Ook nu nog inspireren die resultaten onderzoekers tot nieuwe studies. De lezing gaat in op de opgravingshistoriek, een pioniersperiode in het Belgische archeologisch onderzoek voor de periode van de middeleeuwen. Tot vandaag beïnvloedt dat hoe we tegen de abdij aankijken.

  • Zondag 26 mei om 10.30 uur.
  • Tickets: 5 euro (2 euro voor leden van de Familiares de Dunis)
  • Reserveer online: www.tenduinen.be

Schrijf je nu in voor een tocht door onze geschiedenis. Ook op andere plaatsen in Vlaanderen reis je terug naar het verleden.

>> Ontdek het programma op www.archeologiedagen.be

Een foto van één van de jeugdkampen die plaatsvonden vanaf 1967.