Steeds zoeken naar een aansteker, bibberen in de regen met een sigaret of ’s avonds laat nog snel naar de nachtwinkel?
Stoppen met roken, geeft niet alleen je gezondheid, maar ook je vrijheid terug. Tabakoloog Christel Depotter legt uit waarom karakter wordt overschat, wat écht helpt en waarom iedereen voorgoed kan stoppen.
Christel Depotter: "De schrik voor ontwenningsverschijnselen zoals nervositeit en prikkelbaarheid en de angst voor wat er gaat komen. Die schrik is onterecht, want met een aantal hulpmiddelen vang je de ongemakken van die ontwenning op. Als je die juist gebruikt en in de juiste dosis. Het is ook belangrijk om ze lang genoeg te gebruiken. En dan spreken we al snel over 3 maanden. Te vroeg stoppen, vergroot de kans op hervallen. Het duurt maanden om een slechte gewoonte af te leren. Een andere drempel? Sommigen denken dat het niet gaat lukken omdat ze geen karakter hebben of onvoldoende wilskracht. Dat is echt een misverstand, want het heeft daar niks mee te maken. Iedereen kan stoppen met roken. Een laatste drempel is de angst voor gewichtstoename. Maar ook dat heb je perfect in de hand. Verander je niks aan je routine? Dan kom je 3 à 4 kilo bij. Roken versnelt je metabolisme omdat je lichaam die slechte stoffen moet afvoeren. En dat vraagt energie. Soms komen mensen 10 tot 15 kilo bij, maar dat komt door een slechtere levensstijl zoals bv. te veel tussendoortjes beginnen eten. Perfect te vermijden door andere gewoontes aan te leren. Terug sporten of bewegen."
Christel: "Met een gesprek. Ik luister en breng het rookgedrag in kaart. Wanneer rookt iemand? Ik voer ook een CO-meting uit. Niet iedereen beseft dat je door te roken CO in je lichaam stopt. Die waardes meet ik in het bloed. Wanneer je stopt, is die CO na 3 dagen weg. Tijdens het traject doe ik nog een 2e meting en de mensen reageren altijd verrast. En het belangrijkste? De mensen vertrouwen geven, hen motiveren. Ik stip ook de valkuilen om te hervallen aan en wat je kan doen om die te vermijden. De begeleiding duurt 3 maanden. Stoppen doe je best in 1 keer, met minderen kunnen onze hersenen niet goed om en dat maakt het alleen lastiger."
Christel: "Motivatie. Als die er niet is, dan lukt de rookstop niet. Het is een cirkel: eerst de motivatie, dan de wil, vervolgens het stopmoment en dan moet je blijven volhouden. Tijdens dat proces moet de motivatie hoog blijven. Stel je eerst de vraag: waarom wil ik stoppen? Daarna hou je de 'daaroms' goed in je gedachten."
Christel: "Wist je dat een roker gemiddeld 7 pogingen nodig heeft om te stoppen? Soms lukt het in 1 keer en soms heeft iemand 20 pogingen nodig. Niet opgeven. Probeer het opnieuw, maar doe dat wel niet te snel na elkaar. Soms is een pauze beter. Even wachten tot de motivatie terug hoog genoeg is en dat moment vastpakken. Ooit gaat het lukken, iedereen kan stoppen met roken."
Christel: "Zeker. Dat verklaart ook het succes van groepsbegeleiding. De andere deelnemers helpen om je motivatie hoog te houden en moedigen je aan. Net zoals ik dat doe."
Christel: "Het helpt, maar het is geen absolute vereiste. Het kan perfect dat in een gezin 1 iemand stopt en de rest niet. Het is wel een voordeel natuurlijk. Vooral de prijs weegt het zwaarst door om mensen te doen stoppen. Daarna de wetgeving, denk dan aan niet meer mogen roken op café of restaurant. De afbeeldingen op de pakjes hebben weinig effect, een roker kijkt daarover. De verslaving wint het van de krachtige foto's."
Christel: "Dat klopt. Dat heeft te maken met het goede voorbeeld zien. Hetzelfde geldt voor zwerfvuil of normen en waarden. Kinderen nemen gedrag over. Bij kinderen en jongeren weegt de vriendenkring zwaar door. Wie veel rokers telt in de vriendenkring, zal zelf ook sneller roken. "
Christel: "Bij een tabakoloog. Je hebt geen doorverwijzing van de dokter nodig. Bel of stuur een bericht en leg een afspraak vast. Je vindt een tabakoloog op www.tabakologen.be – de prijs voor begeleiding is laag: 22,50 euro voor het opstartgesprek en dan telkens 15 euro voor de 7 vervolggesprekken. Geniet je van het voordeeltarief (sommige gepensioneerden, mensen met een beperking, jongeren)? Dan betaal je 3 euro voor het eerste gesprek en 2 euro voor de 7 volgende. Een begeleiding in groep kan ook. Dan betaal je 48 euro (of 24 euro aan voordeeltarief)."