Het skelet van Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar onze gemeente. Om het skelet van 17 meter te tonen, is meer ruimte nodig.

Het museum sluit een paar jaar de deuren. Maar er is goed nieuws: deze zomer kan je nog rondwandelen in het oude museum. De opening van het nieuwe NAVIGO is gepland in 2023. Ook na de heropening spelen de aquaria, IJslandvaart, strandvisserij en museumschip OD1 Martha een belangrijke rol

Update museumsite

De site van het NAVIGO-museum is een veelzijdige plek in de dorpskern van Oostduinkerke: het omvat het huidige visserijmuseum, het estaminet De Peerdevisscher, de afdruk van de afgebrande kerk, het ereplein voor op zee gebleven vissers, de padenstructuur en het groene karakter van de kastanje- en lindebomen. Veel elementen die deze zeemansplek kenmerken.

Begin 2023 openen hier twee nieuwe entiteiten: een museumdepot met kooktheater en een nieuwe museumvleugel. Het depot komt in de Pastoor Schmitzstraat en de nieuwe museumvleugel in de Vrijheidstraat. De museumsite zal er anders uitzien, maar de nieuwe gebouwen sluiten naadloos aan op de bestaande omgeving.

 

Bekijk de museumplannen

Extra museumvleugel: nieuw gezicht en onthaal, andere ingang

Voor een eerste rondleiding langs de nieuwe NAVIGO-museumvleugel laten we architect Bert Haerynck aan het woord: “Het nieuwe museumdeel haakt aan waar het oude deel wordt losgeknipt.De nieuwe vleugel zoekt de perceelgrens op en schaart zich zo naast de bouwlijn van de Gemeentelijke Basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat, waar ook de nieuwe toegang komt. Het nieuwe gezicht is een hoogteaccent op het einde van de vleugel en zet het vernieuwde adres van de site in de verf.Het voorplein toont je de weg naar deingang . Met de nieuwe ingang verandert ook het onthaal van locatie, naar de Vrijheidstraat. Het ruime onthaal is de draaischijf van het volledige museum: vanaf hier start je de vernieuwde museumroute, bezoek je een expo en het vissershuisje. Of snuister je rond in de uitgebreide museumshop."

Nieuw: potviszaal

In deze zaal hangt het skelet van potvis Valentijn van Sint-André waar je als bezoeker onder wandelt. De ramen aan de zuidkant bieden een panoramisch uitzicht op de museumtuin en het vissershuisje. De noordgerichte hoge ramen laten optimaal museumlicht neerdalen. Naast tentoonstellingsruimte is deze zaal ook geschikt voor evenementen met het potvisskelet als aandachtige toeschouwer. De intiemere zijbeuk flankeert de hoofdbeuk. Deze expositieplek, met een afhellende dakvorm naar de straat, herbergt verschillende kabinetten (museumzalen waarin opstelling flexibel is, red.). De flexibele en tijdelijke wanden laten een wisselende scenografie (illustratie van decors, red.) toe.

Exporuimte als uitkijkpunt

Vanaf het onthaal brengt een trap de bezoeker naar de tentoonstelling. Deze ruimte krijgt een kroon die daglicht, vooral uit het noorden, in de dubbelhoge zaal brengt waardoor tentoonstellingswanden beschikbaar blijven op oog- en expositiehoogte. De zaal is volledig flexibel, op twee welgekozen canvassen na: één opening geeft een gekadreerd en uitgestrekt zicht op de volledige museumsite, een ander kijkvenster biedt een close-up op de kop van het potvisskelet.

Vissershuisje in de vitrine

Een deel van het gesloopte museum wordt niet heropgebouwd zodat het vissershuisje meer tot zijn recht komt. Zo omarmt het vernieuwde visserijmuseum het huisje vanop een grotere afstand, met meer licht en lucht ertussen.

Kijkdepot met kooktheater: materieel en immaterieel erfgoed

Aan de andere kant van het bestaande museum, in de Pastoor Schmitzstraat, verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal dienst doen als onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Niet alle stukken worden permanent getoond aan het publiek. De huidige standaarden voor behoud en beheer vragen om een moderne infrastructuur.De klimatisatie is cruciaal: kortetermijnschommelingen van temperatuur en relatieve vochtigheid moeten worden vermeden. In het ontwerp van de nieuwe depotruimte kiest het NAVIGO-museum voor een duurzaam concept: het Denemarken-model. Dit betekent dat de depotruimte niet wordt verwarmd of gekoeld. De wanden worden sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor al te grote temperatuurschommelingen worden gedempt. Het resultaat? Een duurzame ruimte, met lage investerings- én energiekosten. Win-win dus.

Hier komt ook een demonstratiekeuken waar de kunst van het kuisen, verwerken en bereiden van vis worden getoond. Workshops door topchefs (in samenwerking met hotelschool Ter Duinen) staan op stapel. En om vis te roken of vers gevangen garnalen te koken, gebruik je het tuintje met buitenhaard. Het hele gebouw wordt ten slotte gekroond door een ooievaarsnest, waar de extra kantoorruimte, bibliotheek en vergaderruimte komen. Deze penthouse zal een prachtig overzicht bieden over de hele museumsite. Dat wordt ongetwijfeld indrukwekkend.

 

Open tijdens de zomer en digitaal

Tijdens juli en augustus is een stuk van het museum gratis open. Bezoek de aquaria en het museumschip OD1 Martha. Of bekijk de expo over scheepswrakken voor onze kust. Voor gezinnen met kinderen is er een zoektocht. Musea zijn veilige plaatsen en uiteraard worden de meest recente coronaprotocollen toegepast. Benieuwd? Surf naar de NAVIGO-website of volg @navigomuseum op Facebook en Instagram. Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Heimwee? Bezoek het museum online!

NAVIGO-museum blijft digitaal open. Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door onze virtuele gebouwen of laat je leiden. Onderweg vertellen we diverse verhalen bij opmerkelijke objecten en bijzondere scènes. Bezocht je het museum eerder al in het echt? We zijn zeker dat je toch nog iets ontdekt wat je nog niet wist of nooit eerder zag…