Histories vzw lanceerde een podcast en een website rond het DNA-onderzoek naar de Merovingers die in Koksijde werden opgegraven.

In oktober was er een staalafname voor DNA en isotopen bij vijf personen uit het oudste grafveld van de Duinenabdij (twaalfde eeuw) en zes individuen uit het oudste kerkhof van Wulpen (elfde-twaalfde eeuw).

Dit materiaal wordt vergeleken met de analyses op de vroegmiddeleeuwse personen, opgegraven in de Ter Duinenlaan tijdens de bouw van het nieuwe politiegebouw. Deze laatstgenoemden leefden in de periode 650-750 na Christus.

Waarom?

De staalafname stond aanvankelijk gepland in maart, maar dat kon door de coronamaatregelen pas dit najaar worden uitgevoerd. Voor die gelegenheid werden enkele individuen uit de skeletcollectie voor eventjes vanuit het Abdijmuseum overgebracht naar het Koninklijk Belgisch Instituut der Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel.

Wil je meer weten over dit onderzoek?

Beluister dan de podcast en surf naar de website www.merovingerdna.be.

Het project Merovinger-DNA is een samenwerking tussen het Abdijmuseum ten Duinen, de KU Leuven, Tartu University (Estland), Histories vzw, Agentschap Onroerend Erfgoed, het KBIN en de VUB.

Tijdens de graafwerken voor de bouw van het Politiehuis werden 53 skeletten opgegraven