De nieuwe fietsroute In de schaduw van de duinen laat je kennismaken met de mooiste archeologische erfgoedsites van de Westkust. Je bent zo’n 30 kilometer onderweg en trapt van Koksijde naar Veurne en terug.

Onderweg leer je alles over het rijke verleden van onze streek. Zo ontdek je Romeinse nederzettingen en middeleeuwse bouwwerken. Daar stonden koningen, edellieden en clerici ooit aan het roer van een machtig rijk. 

Beeld: © Onroerend Erfgoed

Abdij veroverd door de duinen

Het hoogtepunt langs deze lusvormige fietsroute? Die spot je meteen aan de start, want je begint en eindigt aan het Abdijmuseum Ten Duinen. Hier leefden ooit meer dan 350 religieuzen. Ze verbleven in één van de grootste en machtigste kloostergemeenschappen die ons land heeft gekend. Archeologen legden heel wat oude ruïnes bloot. Wie een bezoek brengt aan het museum struint tussen deze oude muren, bewondert tal van archeologische vondsten en stapt in een virtualrealitybeleving.

Tijdens haar gloriedagen regeerde de abdij over een gebied van wel 10.000 hectare. Verschillende gronden die je vandaag terugvindt in vier landen. Langs de fietsroute liggen heel wat sites die ooit deel uitmaakten van dat immense rijk. Zo breng je een bezoek aan de warande, waar de broeders konijnen teelden. 

Roemrijk verleden

Toch herbergen Koksijde en Veurne nog een pak andere verhalen. Over vissers en oorlogen bijvoorbeeld. Die rakel je op aan de Doornpanne en in de Schipgatduinen, waar zeelieden hun boten eind de jaren 1800 op het strand trokken. Via het Kanaal Nieuwpoort-Veurne trap je richting het binnenland. Onderweg zie je hoe water en land werden ingezet als verdedigingslinie tijdens de Frans-Spaanse oorlogen. Ook in het centrum van Veurne vind je heel wat stille getuigen uit deze periode. Zo besloot de Franse koning Lodewijk XIV eind de jaren 1600 om de stad te versterken. Daarvoor schakelde hij maarschalk Vauban in. Het idyllische Vaubanpark brengt een ode aan hem.

Nog meer fietsen?

De kust en het hinterland liggen bedekt met fietsknooppunten. Daarlangs stippel je in een handomdraai een geweldige route uit. Of je volgt één van de bewegwijzerde fiets- of mountainbikepaden. Zo duik je in het maritieme erfgoed langs de westkustroute. Of zoef je over en weer naar Oostende en Knokke langs de uitgestrekte kustroute. Dompel je jezelf liever onder in de geschiedenis van de twee wereldoorlogen? Maak dan haasje-over naar de Westhoek, waar een knap fietsnetwerk je meer dan 1.110 kilometer aan fietsplezier voorschotelt.