De dagen worden korter, de weersomstandigheden af en toe guur. Maak gebruik van deze dagen om het thuis gezellig te maken. Ook de gemeente Koksijde zorgt deze winter mee voor licht. In dit nummer lanceren we de tweede editie van Koksijde Fonkelt. Noteer ook zeker zondag 21 november in de agenda, want dan zijn we weer allemaal in de ban van de cyclocross.

Tij-dingen: Onlangs was er de inhuldiging van de heringerichte omgeving van bezoekerscentrum De Doornpanne. Een uniek moment?
Burgemeester Marc Vanden Bussche:
"Absoluut. De geschiedenis van het huidige waterwinningsgebied gaat ver terug. De omgeving van het bezoekerscentrum werd recent (in 2020) heringericht en niet veel later volgde de naamsverandering van onze lokale drinkwatermaatschappij: de I.W.V.A. heet nu Aquaduin. Het door corona uitgestelde inhuldigingsmoment was het ideale moment om die historische site opnieuw in de kijker te zetten. In de jaren 20 van vorige eeuw vond je er een golf met 18 holes. Tijdens het interbellum werden de gronden van dat golfterrein verkocht en was het de bedoeling om te verkavelen, wegen aan te leggen en een prestigieuze villawijk uit te bouwen. Door het protest en de economische crisis werd hiervan afgezien, waardoor de Doornpanne gespaard bleef van de bouwwoede. De I.W.V.A. bezat toen al enkele percelen en slaagde er in 1947 in om het gebied Saint-André op te kopen. Vandaag zijn we heel tevreden dat het prachtige duingebied beschermd is."

Vandaag zijn we heel tevreden dat het prachtige duingebied beschermd is.

T-d: Wat betekent deze locatie anno 2021?
Burgemeester:
"Eerst en vooral is het een prachtig natuurgebied en een knooppunt waar je veel wandelaars en fietsers ziet. De Doornpanne verbindt Koksijde en Oostduinkerke dankzij het prachtige schelpenpad dat deels loopt naast de waterwinningszones. Wist je dat 95 procent van de waterproductie van de zes gemeenten die deel uitmaken van de intercommunale drinkwatermaatschappij gebeurt door Aquaduin? Ook dankzij de reinigingsfilter van ons rioolwater, op dat vlak nemen we een vooraanstaande rol in."

T-d: Koksijde investeert ook in elektriciteit door in te zetten op ledverlichting?
Burgemeester:
"Energie is een hot item. Daarom zorgen we dat we tegen het einde van deze legislatuur (2024) alle straatverlichting ombouwen naar zuinige ledverlichting. Zo sparen we veel energie uit."

T-d: Het is al de vijftigste keer dat onze duinen het decor zijn voor de mooiste veldrit van het jaar.
Burgemeester:
"We hopen op een massale opkomst op deze jubileumeditie op zondag 21 november. Daarom zorgt de gemeente voor een korting voor onze inwoners: je betaalt 10 i.p.v. 15 euro."

Omgevingswerken Aquaduin geopend

Op dinsdag 5 oktober vond de officiële opening plaats voor de omgevingswerken aan het bezoekerscentrum van Aquaduin. Het bezoekerscentrum ontvangt jaarlijks 20.000 bezoekers.  Met boeiende tentoonstellingen en wandelingen word je ondergedompeld in duurzame waterwinning en maak je kennis met de fauna en flora van de duinen..