Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn de stille helden van ons landschap. Ze verbinden leefgebieden, bieden voedsel en schuilplekken aan dieren, slaan koolstof op en vangen fijnstof.

Bovendien zorgen ze voor een prachtig uitzicht en brengen ze structuur in het landschap.

Wat is een houtkant?

Dichte houtgewassen die breder zijn dan 1 bomenrij.

Ze bestaan vaak uit bomen die als hakhout worden beheerd, eventueel gecombineerd met enkele opgaande bomen (op een stam vertakte houtige plant, waarvan de vorm van de kruin overeenkomt met zijn natuurlijke verschijningsvorm).

Wanneer houtkanten zijn aangeplant op een aarden wal, spreken we van een houtwal.

Groene investering

Gemeente Koksijde werkt samen met Regionaal Landschap Westhoek om deze waardevolle houtkanten te herstellen en aan te planten.

De cijfers van vorig plantseizoen?
2.145 meter houtkant en 3.416 bomen en struiken.

Dat zorgt niet alleen voor een mooiere omgeving, maar ook voor een klimaatbestendig landschap waarin flora en fauna floreren. Denk aan vogels die nestelen in de dichte struiken of insecten die bestuiving mogelijk maken. Ze zorgen ook voor beschutting.

Houtkanten zorgen niet alleen voor een mooiere omgeving, maar ook voor een klimaatbestendig landschap waarin flora en fauna floreren.

Controle en herstel in de wintermaanden

Afgelopen voorjaar groeiden de houtkanten aan het munitiedepot goed, maar de voorbije maanden stierven wat planten af. Daarom wordt er deze winter extra aandacht besteed aan controle en het vervangen van de planten die het niet haalden.

Zo zorgen we ervoor dat onze groene longen blijven groeien.

Historisch gegroeid

Houtkanten en houtwallen bakenden vroeger percelen af, hielden het vee tegen, beschermden tegen wind en erosie en leverden brand- en geriefhout.

Net als andere kleine landschapselementen verloren ze hun oorspronkelijke functies. Daardoor gingen veel houtwallen verloren en werden ze vervangen door prikkeldraad.

Vandaag hebben ze vooral een grote ecologische functie.

  • Houtkanten en houtwallen zijn bijzondere ecosystemen waar we verschillende soorten planten en dieren aantreffen.
  • De plantengroei is er vaak sterk gelijkend op die in bosranden, maar ook kruiden uit bermen en weiden komen er voor.
  • Bovendien zijn ze niet enkel belangrijk als biotoop maar ook als verbindingselementen tussen natuurgebieden, die door versnippering verder van elkaar liggen.

Om hun ecologische waarde te behouden, is het essentieel dat het oud (hakhout)beheer van houtkanten en -wallen wordt voortgezet.

Net als andere kleine landschapselementen verloren houtkanten hun oorspronkelijke functies.

Help ook mee

Wil je zelf bijdragen aan een groener Koksijde? Heb je een idee voor een nieuwe houtkant of het herstel van een bestaande? Laat het weten.

>> Stuur jouw suggestie naar milieu@koksijde.be en help mee om ons landschap te verrijken.

  • Munitiedepot: op de site zijn 47 hoogstambomen in een rij aangeplant – samen met 1.500 meter hagen, heggen en houtkanten. Allemaal streekeigen plantgoed. Daarnaast is er ook ruimte voor verwildering, waar de natuur zelf bepaalt wat er groeit en bloeit.
  • Sportpark Hazebeek: deze aanplantingen vormen een groen scherm tussen het hockeyveld, het BMX-parcours en de Toekomstlaan. Het gaat om een uitbreiding van het bestaande netwerk van kleinschalige landschapselementen. Heel wat diersoorten gebruiken deze corridors om zich veilig te verplaatsen. Ze vinden er ook voedsel, een schuilplaats en nestgelegenheid.