Carl is bestuurslid van de Paddenstoelwerkgroep Westhoek en gidst regelmatig wandelingen in onze duinen.

Hij inventariseert en onderzoekt paddenstoelen en is dan ook de persoon bij wie je moet zijn om meer te weten over paddenstoelen.

Tij-dingen: Welke duinen in Koksijde zijn het rijkst aan paddenstoelen?
Carl Van Den Broeck:
"Eigenlijk vind je overal paddenstoelen, ook in je eigen tuin. De duinen zijn wel speciaal, er groeien soorten die je nergens anders vindt. De grond zit vol schimmels en daar komen paddenstoelen aan. Springt er een stuk duinen echt uit? Voor mij niet, van aan de vloedlijn tot aan de polders zit er een grote variatie met biotopen, met elk hun eigen karakter en soorten."

T-d: Wat is de beste periode om paddenstoelen te spotten?
Carl:
"Paddenstoelen, de vruchten van de schimmels dus, zijn afhankelijk van het weer. Je vindt er het meest wanneer het vochtig is en niet te warm of te koud. Daarom ook dat je veel paddenstoelen ziet opduiken in de herfst. Dit voorjaar hebben we een goede fond opgebouwd qua regen, dus ik denk dat ze begin deze maand massaal hun kop boven de grond steken en die blijven aanwezig tot het vriest. Maar eigenlijk vind je het hele jaar door paddenstoelen. Een mooi voorbeeld is het Morielje, een typische voorjaarssoort."

Wasplaten hebben mooie namen als Kabouterwasplaat, Sneeuwzwammetje en Papegaaizwammetje

De duinen zijn wel speciaal, er groeien soorten die je nergens anders vindt

T-d: In de zogenaamde witte duinen vind je andere soorten dan in de grijze duinen. Waar zit het verschil?
Carl:
"De benaming heeft vooral te maken met de kleur van het zand. In de witte duinen dichter bij de zee vind je nog veel open zand, daar vind je ook helmgras, een voorbeeld zijn de Zeebermduinen en Ter Yde. Loop je wat verder in de duinen, dan kom je bv. aan de Oostvoorduinen of de Noordduinen en die behoren tot de grijze duinen. Daar vind je weinig open stukken met wit zand omdat die duinen in de loop van de voorbije duizenden jaren begroeid werden door kruiden, mossen en kortmossen. Veel van die korstmossen zijn grijs van kleur, vandaar de naam. Die verschillende duinen hebben een andere bodemgesteldheid en dus vind je daar ook andere soorten paddenstoelen. Onze duinen zijn trouwens ook veel kalkrijker dan de duinen meer naar het noorden. Door de verschillende ondergrond en het daar aanwezige voedsel waarmee de paddenstoelen zich voeden, krijg je andere soorten."

T-d: Groeien hier ook exotische soorten. Paddenstoelen die niet in onze duinen thuishoren?
Carl:
"Echte exotische paddenstoelen zoals we dat zien bij exotische planten die zich problematisch in de duinen verspreiden zien we niet bij paddenstoelen. Wel liften sommige paddenstoelen wel eens mee met Oost-Europese houtsnippers zoals de Oranjerode stropharia, maar na een paar jaar verdwijnen die paddenstoelen dan weer.  Maar echt weten we het nog niet zo goed, vorig jaar zijn er plots Inktviszwammen gevonden aan de Westkust, en die komen alleen voor in Australië! Een mogelijke verklaring is dat de sporen meegekomen zijn op de laarzen van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog, en dan passief een leven hebben doorgebracht als schimmel in de bodem, en nu de situatie verandert met de klimaatswijziging een impuls krijgen om paddenstoelen te ontwikkelen, wie zal het zeggen!?

Ik wandel graag in de duinpannen, daar vind je vaak wasplaten

T-d: Leken plukken best geen paddenstoelen, maar pluk je er zelf om bv. in gerechten te verwerken?
Carl:
"Paddenstoelen plukken in Vlaamse natuurgebieden is niet toegestaan, bovendien groeien er in onze duinen te weinig soorten die goed zijn voor consumptie. En belangrijk, er groeien wel degelijk giftige soorten, ook in onze duinen. De dodelijke Groene knolamaniet komt vaak voor en er zijn heel wat andere soorten die flink wat ongemakken geven. Groentewinkels hebben tegenwoordig een mooi en lekker assortiment. Zelf gaan wij een paar keer naar de Noord-Franse bossen om Eekhoorntjesbrood en Chantarellen te zoeken, die vind je hier dan weer niet!"

T-d: Welke paddenstoel vind je zelf het mooist?
Carl:
"Ik wandel graag in de duinpannen. De bodem ligt daar dichter tegen het grondwater, is kalkrijk en schraal. Daar vind je vaak wasplaten. Heel mooie paddenstoeltjes met mooie kleuren, van wit tot oranjegeel en rood, zelfs groen ze blinken. Ze hebben mooie namen als Kabouterwasplaat, Sneeuwzwammetje en Papegaaizwammetje."

T-d: Wat is jouw favoriete plek in Koksijde?
Carl:
"Onze tuin! Die loopt naadloos over in de Oostvoorduinen in Oostduinkerke, dat kan dus niet beter. We vinden in onze tuin bijna het hele jaar door paddenstoelen en dat met zicht op de oude kopjesduinen. Ideaal."