De mens voert al sinds eeuwen, vanuit alle hoeken van de wereld, planten in. De meeste soorten veroorzaken geen problemen.
Een klein deel wel: planten die terechtkomen in een nieuw territorium, een soort luilekkerland zonder natuurlijke vijanden zoals bacteriën, schimmels, insecten en concurrerende plantensoorten. Daardoor vermeerderen ze zich heel snel, een onbeheerste groei ten nadele van de inheemse flora en fauna. Deze invasieve exoten ontsnappen uit tuinen en parken via ondergrondse wortelnetwerken of via vogels die hun bessen opeten en de zaden op een andere plek droppen.
Struiken zoals de Amerikaanse vogelkers, mahonie, cotoneastersoorten en rimpelroos nemen de plaats in van duinenplanten. Planten van hier die alleen in onze duinen groeien en verbonden zijn met lokale insecten, vogels en bodemdieren. Bovendien wijzigen exoten de strooisellaag en bodem van stuivende duinen, duingraslanden, mosduinen, vochtige duinpannes en duinbossen. En dat betekent dat onze duinen op termijn verdwijnen.
Voorkom overwoekering van onze duinen. Plant streekeigen groen, zo zorg je voor een thuis voor heel wat vogels, insecten en zoogdieren. Daarin vluchten ze weg bij gevaar, maken ze een nest en vinden ze voedsel. Een voorbeeld? In en rond de zomereik leven ongeveer 450 insectensoorten, in de Amerikaanse eik zijn dat er maar 13...
Kies het juiste groen via de groepsaankoop Behaag je tuin van het Regionaal Landschap Westhoek. Kwaliteitsvolle en streekeigen hoogstammige (fruit)bomen, hagen, wilgentakken en klimplanten aan een goede prijs. Je vindt zeker wat je zoekt. Er zijn pakketten voor kleine of grote tuinen en natte of droge tuinen. Bestel online tot 15 oktober via www.behaagjetuin.be Het bestelde plantgoed haal je af op zaterdag 17 december. Hoogstammige (fruit)bomen levert gemeente Koksijde aan huis.
Met het Europees gecofinancierde natuurherstelproject LIFE DUNIAS zal Agentschap Natuur en Bos (ANB) samen met 15 projectpartners de inheemse soorten opnieuw laten floreren in ons uniek duingebied door o.a. de woekerplanten en hun heel diep wortelstelsel te verwijderen.
Het plan?
Alle kustduinen tegen 2026 vrijmaken van woekerplanten. Momenteel brengt men de exoten in onze duingebieden in kaart, om binnenkort met grote machines de werken te starten. Naast het verwijderen van woekerplanten zet DUNIAS ook in op preventie. Zo voorziet het project trainingen in secundaire en hogescholen Groenaanleg en -beheer, zal er overleg zijn met de professionele sector (plantencentra, tuinarchitecten, plantensector).
Ook kustgemeentes neemt LIFE DUNIAS mee in hun sensibilisatie zodat ook zij het juiste plantgoed aanplanten in parken en langs straten. En uiteraard is er ook een After LIFE conservation plan, dat de aanpak van woekerplanten op langere termijn vastlegt.
Heb jij ook woekerplanten in jouw tuin? Test je kennis en win een gidsbeurt in één van onze prachtige duingebieden.
Op zoek naar alternatieve planten?