In november staat de seniorenweek op het programma. Tij-dingen zocht Willy Plaetevoet (85) en Michel Cassiman (74) op, twee oudgedienden van de Seniorenadviesraad (SAR). Samen hebben ze bijna 32 jaar ervaring op de teller.

Tij-dingen: Jullie zijn al even actief in de seniorenadviesraad?

Willy Plaetevoet: "Met mijn 85 lentes ben ik de oudste van de adviesraad. Ik ben er al twintig jaar bij en al een hele tijd als ondervoorzitter. Daarnaast ben ik ook nog voorzitter van de andersvalidenraad. Mijn ervaring komt in beide raden van pas."
Michel Cassiman: "Ik ben een aangespoelde Franstalige Brusselaar en ging bij de SAR om me hier beter te integreren. Twaalf jaar geleden al. Ondertussen voel ik me helemaal thuis in Koksijde."

T-d: Welke activiteiten mogen onze inwoners zeker niet missen tijdens de seniorenweek?

Michel: "Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke interesses af, maar de lezing van Dominique Persoone op 7 november is een aanrader."
Willy: "Zeker, die vind ik zelf ook heel interessant."
Michel: "En het bezoek aan Ten Bogaerde. Dat is een prachtige site."
Willy: "Het feest met Glenn Degeselle blijft ook een topper. Dat wil je niet missen."

T-d: Op 7 november komt Dominique Persoone. Ben je zelf ook een zoetemondje?

Willy: "Ik eet heel graag chocolade. Dat zit volgens mij vol vitamines."
Michel: "Natuurlijk. Chocolade eten doet deugd. En daardoor zijn wij nog zo goed bewaard. (lacht)"

T-d: Hoe verplaats je je meestal, Is dat met de fiets, de auto of het openbaar vervoer?

Michel: "Mijn vrouw en ik hebben een abonnement op De Lijn. Hoewel we een paar weken terug een minder goeie ervaring hadden. De chauffeur remde nogal bruusk en mijn vrouw botste tegen het zitje aan. Het gevolg? Een gebroken rib. Mijn fiets haal ik niet zoveel uit, een elektrische fiets vind ik zwaar en daar gebeuren redelijk wat ongevallen mee. Ik kies dus snel voor mijn auto."
Willy: "Ik reis nooit met De Lijn, behalve als ik naar Oostende ga. Parking vinden, is daar een ramp. De Lijn bouwt haar aanbod trouwens steeds af. Richting Veurne rijden nu minder bussen dan vroeger. Als medestichter van de wielerclub Coxy Cycling ben ik wel nog een fervent fietser. Wekelijks doe ik nog twee ritten van een veertigtal kilometer. Dat is minder dan vroeger, maar ik word er ook niet jonger op."

Michel Cassiman

Michel Cassiman

"Als je je in Koksijde verveelt, dan is het je eigen schuld" (Michel)

T-d: Welke bronnen gebruik je zelf het meest op om de hoogte te blijven?

Michel: "Ik lees altijd Tij-dingen. (glimlacht) De website van Koksijde bevat ook veel info, je vindt daar eigenlijk alles. De mensen beseffen dat nog niet genoeg. Ik zie soms vragen passeren op Facebook waarop je met één klik het antwoord vindt op de website."
Willy: "Die website is inderdaad handig. Veel mensen – ook ouderen – hebben geen computer of kunnen er niet goed mee werken. Pas op, er zijn er veel die inspanningen doen, maar soms ontbreekt de kennis of de interesse. Vandaar dat we cursussen organiseren."

T-d: Ben je mee met de digitale revolutie? Schrikken de snelle ontwikkelingen je af?

Willy: "Mijn (basis)kennis is nog goed, maar de nieuwe evoluties gaan wel heel snel."
Michel: "Ik heb er geen problemen mee en kan nog volgen. ChatGPT vind ik geweldig. De teksten die je daarmee kan maken… ongelooflijk. Die artificiële intelligentie is fantastisch, gevaarlijk misschien ook. We zullen zien. Ik zag onlangs iemand die terug kan spreken via de computer, met zijn eigen stem."

T-d: Koksijde zet in op levenslang leren. Wat ontbreekt nog in het aanbod volgens jou?

Michel: "Die vraag stellen we onszelf ook, het aanbod is al zo groot, je kan niet blijven cursussen uitvinden. Zelf volg ik geen cursussen meer. Ook al vind ik wel dat je moet blijven bijleren. Ik volg het nieuws en lees veel, zo ben ik mee."
Willy: "De taalcursussen blijven succes hebben en de computercursussen ook. Dat zijn blijvers. Misschien moeten we inzetten op positieve verhalen. Nu gaan veel lezingen over zware onderwerpen als kanker of andere ziektes. Een positieve invalshoek mag ook."

Willy Plaetevoet

Willy Plaetevoet

T-d: Vanaf welke leeftijd ben je volgens jou een senior? En wat vind je van die term?

Michel: "Wat is een senior? In mijn hoofd ben ik twintig. Eigenlijk hangt het af van welke definitie je aan die term geeft. Als je iemand bedoelt met veel levenservaring, dan vind ik het geen probleem. Wel als je verwijst naar iemand die al met één been in zijn of haar graf staat. De term 'oude mensen' hoor ik niet graag, senioren klinkt dan beter."
Willy: "Ik ben nu 85 jaar en ik kan moeilijk aanvaarden dat sommige dingen niet meer lukken. De wil is er nog hoor, maar het lijf wil niet altijd meer mee. Ik blijf jong van hart."

T-d: Heb je een geheim voor een actief leven?

Willy: "Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Dat houdt je in vorm. Ook zorgen dat je mee bent met wat er in de media verschijnt."
Michel: "Inderdaad. Fysiek en mentaal in beweging blijven. Dat is heel belangrijk. Ik wil ook nog meegeven dat de gemeente veel doet voor senioren. Er is een enorm aanbod. Ik zeg altijd: als je je in Koksijde verveelt, dan is het je eigen schuld. Je hebt hier alles: sport, cultuur én lekker eten."

Seniorenadviesraad
Seniorenadviesraad
Seniorenadviesraad