In haar eerste solovoorstelling 'Unfolding an Archive' ontvouwt de jonge choreografe Zoë Demoustier een beeldarchief van 20 jaar oorlogsverslaggeving.

De man achter de camera is haar vader en bekend oorlogsjournalist Daniel Demoustier.

"Het vertrekpunt van de voorstelling is het archief dat mijn vader opbouwde als beeldreporter voor oorlogen, natuurrampen en politieke conflicten", zegt Zoë.

"Het archief beslaat 20 jaar en overlapt met mijn kindertijd. Als kind nam ik de job van mijn vader en de beelden die thuis binnenkwamen als vanzelfsprekend. Een paar jaar geleden keek ik voor het eerst bewust naar die beeldreportages. Mijn vader was op dat moment ziek en via die beelden vond ik een ingang om hem beter te leren kennen. De insteek is persoonlijk, maar uiteindelijk is het verhaal veel groter dan mijzelf. Als maker zoek ik toch altijd naar thema’s die een sociaal-maatschappelijke relevantie hebben. We zochten geluiden die niet per se het cliché oorlogs- of rampenverhaal vertellen, maar iets zeggen over de context waarin ze plaatsvinden. Het zijn geluiden die je naar een plek brengen, geluiden die je laten reizen."

Zoë Demoustier is performer en choreograaf. Het lichaam is steeds het vertrekpunt van haar visuele voorstellingen. Vanuit beweging maakt ze linken met actuele en geëngageerde onderwerpen en creëert ze documentair-choreografisch werk onder de vleugels van Ultima Vez.

Deze performance vindt plaats op vrijdag 20 oktober om 20 uur. Tickets kosten 15 euro. Jonger dan 26? Dan betaal je 12 euro.

Zoë Demoustier - Unfolding an Archive

Een reis door 20 jaar oorlogsbeelden op 20 oktober.
Foto © Tom Herbots