Heb je het al gemerkt?
Onze winters zijn natter en onze zomers droger (behalve dit jaar). Dat komt door het veranderende neerslagpatroon, een gevolg van de klimaatverandering.

Je ziet vaker hevige regenbuien in de zomer en dat leidt tot watertekort én wateroverlast.

De uitdaging in Vlaanderen en Koksijde

Veel oppervlakken in Vlaanderen zijn verhard, zoals straten en pleinen. Hierdoor dringt regenwater moeilijk in de grond en dat zorgt voor minder grondwaterreserves, droge bodems en overstromingen.

Aquaduin komt in actie

Aquaduin, onze rioolbeheerder en drinkwatermaatschappij, kent de uitdagingen en wil hier verandering in brengen. Hun doelen?

  • zorgen voor beter oppervlaktewater en grondwater
  • verminderen van het aantal overstromingen
  • voorkomen van droogte en waterschaarste

Samen werken we aan een duurzamer en klimaatbestendig Koksijde en Vlaanderen!

Hemelwater- en droogteplan: onze weg naar verandering

Om deze problemen aan te pakken, stelt Aquaduin een hemelwater- en droogteplan voor. Dit is een onderdeel van de Blue Deal, een initiatief van de Vlaamse Overheid. Met het plan ondersteunt Aquaduin klimaatbestendige maatregelen en werken ze aan een groenere omgeving. En het mooiste? Aquaduin werkt samen met vijf gemeenten: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Alveringem.

Wat kan jij doen?

Heb je een ongebruikt terras? Verander het in een bloemperk. Of verfraai je voorgevel met een geveltuintje. Het zorgt voor minder verharding en meer groen in de straat. Je kan ook regenwater opvangen en hergebruiken, zoals voor toiletspoeling of plantenwatering. Zo bespaar je leidingwater.

Benieuwd hoe klimaatbestendig jouw tuin is?

Check www.groenblauwpeil.be of zoek inspiratie voor je voortuin op www.blauwgroenvlaanderen.be/bewoners. Tip: vul het aanvraagformulier 'ruildienst tegel voor aarde’ in.

Nog een leuke uitdaging: meld je tegels aan via www.vk-tegelwippen.be
Geen tuin? Geen probleem. Kijk op www.tuinstraten.be om te zien hoe je jouw buurt opfleurt.