Het klimaat is hot. Letterlijk en figuurlijk. Het speelt zich voor een groot deel af boven je hoofd, maar toch kan jij helpen.

Koksijde lanceert een initiatief dat zowel je tuin als onze planeet ten goede komt: de ruildienst 'tegel voor aarde’.

Dit programma is bedoeld voor alle Koksijdenaars die hun tuin willen ontharden. Ja, je leest het goed. We willen meer groen en minder beton of tegels.

Ontharden: wat is dat?

Dit houdt in dat je verharde oppervlakten, zoals beton of tegels, verwijdert om ruimte te maken voor natuurlijke grond en planten.

Hoe werkt het?

 • Stap 1: opruimen en ophalen
  De gemeente voorziet je gratis van maximaal 2 big bags (zakken van 1 m³) om het puin in te verzamelen. Deze zakken haalt de gemeente op zonder extra kosten.
 • Stap 2: verse aarde
  Als de gemeente je puin ophaalt, brengen medewerkers gratis verse teelaarde of zandgrond mee. Het volume is gelijk aan het puin dat je verwijderde. Zo start je direct met het vergroenen van je tuin.

Ruil je tegels in voor groen.

Belangrijke voorwaarden

 • Doe je aanvraag via het formulier op de website van Koksijde, minstens 14 dagen voordat je start.
 • Je kan één keer per jaar gebruik maken van deze service (per adres).
 • Verzamel puin in de big bags en niets anders. Bij misbruik worden er kosten aangerekend.
 • De nieuwe aarde moet je binnen een week gebruiken.
 • Laat je tuin vervolgens spontaan begroeien of kies voor streekeigen planten. Maximaal 30 procent mag opnieuw worden verhard, maar wel met waterdoorlatende materialen.

Waarom meedoen?

Het vergroenen van je tuin verhoogt de biodiversiteit en dat is goed voor zowel de natuur als voor jou. Bovendien helpt het bij het opnemen van regenwater en dat vermindert wateroverlast (overstromingen).

Dit initiatief is onderdeel van een groter plan om Koksijde KlimaatKlaar te maken. Doe mee en geniet van de voordelen van een groenere tuin. Zet dus vandaag nog jouw stap naar een groenere toekomst.