In 2023 lanceerde de provincie West-Vlaanderen de projectoproep 'DNA van het dorp' en de gemeente diende een dossier in voor Koksijde-Bad. Het voorstel werd aanvaard en 7 maanden na de kick-off stond het slotevenement op het programma.

Hoe kwam het plan tot stand?

In februari vond het startmoment, de kick-off, plaats, een infomarkt, waaraan meer dan 200 inwoners en tweedeverblijvers deelnamen. Wie er niet kon bij zijn, kreeg de kans om online ideeën te delen.

Tijdens de ontwerp- en cocreatiedriedaagse (april) streek het DNA-team opnieuw neer in Koksijde-Bad. De 1e ontwerpvoorstellen werden uitgewerkt en afgetoetst met inwoners, handelaars en horeca-uitbaters.

Een kleine 5 maanden later, op 6 september was er het slotmoment in het atrium van het gemeentehuis. Daar werd het definitief masterplan, een langetermijnvisie met quickwins voorgesteld. 200 geïnteresseerden volgden mee.

 

>> Voorbeeldweergave 'principesnede' Koksijde-Bad

Wat zijn de conclusies?

Inspraak

Tijdens het onderzoek naar het DNA van Koksijde-Bad namen verschillende groepen – vaste bewoners, tweedeverblijvers, toeristen, handelaars, studenten en experts – deel. Er stonden buurtbabbels, workshops en participatiemomenten geprogrammeerd om een gedetailleerd beeld te krijgen op de identiteit van de badplaats. Opvallend is dat slechts 1 op de 5 mensen vast woont in Koksijde-Bad, 75 procent is tweederesident. Ook merkwaardig: 82 procent van de vaste bewoners is ouder dan 50 jaar.

4 seizoenen

Eén van de belangrijkste ambities is om aantrekkelijk te zijn voor ontmoeting en verblijf. Hoe dan? Met meer plaats voorzitplekken, ontmoetingsruimtes en activiteiten het hele jaar.

Groen en blauw

Koksijde-Bad moet vergroenen en zich aanpassen aan het evoluerend kustklimaat. Door meer groene ruimtes aan te leggen, minder te verharden en plaats te voorzien voor waterinfiltratie daalt het risico op wateroverlast en hitte-eilanden – negatieve effecten van de klimaatverandering. 

Ruimtelijke kwaliteit

Om te bepalen hoe de omgeving eruitziet, zijn er 6 soorten ruimtes vastgelegd. In die ruimtes zijn zowel groen en water als plekken om te ontmoeten en te verblijven verwerkt:

  • De monotone zeedijk wordt figuurlijk overspoeld door eb en vloed en ingedeeld in 4 belevingslinten: een culinair, sportief, creatief en natuurlijk duinlint.
  • In de dwarsstraten zetten we in op vergroenen, het openbaar domein en voortuintjes
  • De dijkpleinen kunnen (afhankelijk van hun ligging en functie) ingericht worden als rustige ontmoetingsplek, bruisend belevingsplein of aantrekkelijke fietshub.
  • De groene binnenstraten moeten aangename leefstraten zijn.
  • Het buurtplein moet een plek zijn waar inwoners en tweedeverblijvers kunnen samenkomen. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud.
  • De grootste uitdaging? De ruimte binnen de bouwblokken laten evolueren tot binnentuinen, groene oases zeg maar.  

Flexibel

De 'transitieagenda' bevat plannen om ruimtes te creëren die we voor meerdere doeleinden gebruiken, zoals ontmoetingsplekken, speelpleintjes en tijdelijke events. Zo wordt de buurt dynamischer en ontstaat er meer sociale interactie.

>> Voorbeeld Joststraat 

Uitdagingen voor iedereen

Er ligt dus werk op de plank, met veel uitdagingen op korte en (middel)lange termijn. Alle belanghebbenden (inwoners, tweedeverblijvers, overheden en handelaars) kunnen hieraan meewerken: van de herinrichting van het publiek domein, de vergroening van de voortuintjes (en binnengebieden) tot de verfraaiing van doodse plinten.

Gemeente Koksijde ondersteunt via acties uit het Duurzaam energie- en klimaatactieplan 2030. Denk aan de ruildienst 'tegel voor aarde' waarbij je jouw tuin vergroent door overtollige tegels om te wisselen voor zand of aarde. Grenst je huis aan het openbaar domein en wil je een geveltuintje aanleggen? Blader dan naar p. 28. Kiezen voor een groendak kan ook, zeker in Koksijde-Bad een goede keuze. Die subsidie bedraagt 40 euro/m². En tot 16 oktober loopt de actie 'Behaag je tuin' waarbij je kiest voor streekeigen planten (behaagjetuin.be). Meer info: koksijde.be/klimaatklaar