De kustduinen zijn bijzonder waardevol: ze beschermen onze kustlijn en zijn een thuis voor veel, vaak zeldzame, planten en dieren.

Een pracht die je als Koksijdenaar dagelijks ziet. Wat maakt onze duinen zo bijzonder? Waardoor worden ze bedreigd? En hoe beschermen we die duinen? We verklappen alvast dat jij daarbij kan helpen.

De ene duin is de andere niet

Onze duinen zijn een mozaïek van verschillende leefgebieden (habitattypes). Van zandige toppen tot vochtige valleien: elk gebied heeft zijn eigen kenmerken, planten en dieren. Welke duinen vind je in Koksijde en wat met die woekerplanten?

  • Wandelende duinen met helmgras: deze ‘wandelende’ duinen worden verplaatst door de wind of dankzij jouw dagelijkse wandeling er dwars doorheen. Helmgras groeit mee met de duinen en blauwe zeedistel is hier een echte topsoort. Helaas vormen woekerplanten zoals palmlelie en boksdoorn een bedreiging waardoor helmduinminnende soorten zoals de heivlinder en de duinsabelsprinkhaan hun favoriete plekjes zien verdwijnen.
  • Mosduinen en duingraslanden: in een fase die volgt op het stuiven van duinen worden (onder invloed van wind, zon, vocht- en kalkgehalte) mosduinen en duingraslanden gevormd. Deze duinen zijn heel soortenrijk: van kruipend stalkruid, duinviooltje, geel zonneroosje, walstrobremraap tot grote tijm. Zowel hier als in elke andere duinhabitat vormen soorten zoals rimpelroos en mahonie een probleem. Door hun woekergedrag nemen ze hele oppervlaktes over en verdringen ze inheemse soorten.
  • Duinstruwelen: hier vinden we struiken zoals duindoorn, meidoorn, sleedoorn, vlier en diverse soorten rozen. De struiken bieden beschutting aan verschillende diersoorten en de bessen van duindoorn zijn tot diep in het najaar een belangrijke voedselbron voor vogels. Onder meer Amerikaanse vogelkers en cotoneaster zijn hier grote boosdoeners.

De walstrobremraap is een 10-60 cm hoge plant en een parasiet die voornamelijk voorkomt op geel walstro en glad walstro.

Woekerplant in de kijker: de kokardebloem

Deze bloem doet het goed op kalkrijke en zanderige grond. De soort verspreidt zich zowel via uitlopers als zaden en neemt zo heel snel duingebieden in. Het oogt misschien mooi maar in kwetsbare, soortenrijke duingraslanden hoort ze niet thuis. We beschermen de biodiversiteit in de duingraslanden door de bloem weg te halen.

Het aanplanten van deze bloemen of andere woekerplanten in de duinen is verboden. Plant deze dus niet in de buurt van jouw favoriet bankje in de duinen en kies ook in je tuin voor inheemse alternatieven.

De kokardebloem is een woekerplant en hoort niet thuis in onze duinen.

Save the date: infoavond over duinherstel

Wil je meer weten over hoe we onze duinen beschermen?

Kom naar de infoavond op maandag 14 oktober om 19.30 uur in zaal Witte Burg. Wees erbij en ontdek hoe jij helpt om onze prachtige kustduinen te behouden.