Fijnproevers geburiken deze plant ongetwijfeld in de keuken.

Nog niet geproefd? Probeer dan één van deze recepten.

Een boterham kaas en paardenbloem

  1. Neem de jonge blaadjes, was ze, snijd ze in stukjes en meng ze met een dressing van olie, azijn, een beetje mosterd, honing, peper en zout.
  2. Rooster een sneetje brood en bestrijk dat met een teentje knoflook.
  3. Doe daarop een plak kaas en daarboven de aangemaakte paardenbloemblaadjes.

Salade met paardenbloem

  1. Hak voorzichtig de bloemhoofdjes van de paardenbloem en doe sjalotjes bij, een beetje bieslook, peper, zout en honing.
  2. Bak spek in een koekenpan en leg daarop de bloempjes in olie.
  3. Eet er een gekookt ei bij.

De paardenbloem bezit geneeskundige krachten, een extra reden om ze te laten groeien.

Smoothie met paardenbloem

Voor deze groene smoothiebowl heb je een handje paardenbloembladeren nodig, een handje spinazie, een bevroren banaan, een peer en een stuk komkommer.

  1. Snijd de ingrediënten in stukken en doe ze in de blender.
  2. Giet je smoothie vervolgens in een kom en versier het met vers fruit en gehakte noten.
  3. Is je smoothie te dik? Voeg een beetje water toe.

Paardenbloemconfituur

  1. Verzamel op een droge dag veel paardenbloemen.
  2. Knip de gele kop van de bloem en ga door tot je ongeveer 150 gram bloemknoppen hebt – als er nog wat groen aanzit, is dat niet erg.
  3. Doe de bloemblaadjes in de pan met een liter water, breng dat aan de kook.
  4. Zodra het kookt, zet je het vuur uit en laat je het een nacht trekken.
  5. Giet het water met de bloemen de volgende dag door een zeef, voeg hieraan het sap toe van een halve citroen en één kilo suiker.
  6. Breng dit weer aan de kook en laat het daarna heel zacht inkoken. Dit duurt best lang – ruim twee uur – en ga door tot je ongeveer een liter hebt.
  7. Regelmatig roeren, anders brandt alles aan.
  8. Doe de confituur in potjes.