De bon om gratis bloemenzaadjes af te halen doet ons terugdenken aan de bekende Oostduinkerkse bloemenkweker Emile Draps (°Laken, 1 april 1881). In de huidige Aloïs Boudrystraat, die vroeger ook de Drapsstraat werd genoemd, had Emile een grote serre waar hij groenten, fruit en bloemen kweekte.
Deze foto’s dateren wellicht uit het begin van de 20e eeuw. In 1912 sloeg het noodlot toe en verloren Emile Draps en zijn vrouw Martha Amelia Boudry (dochter van kunstschilder Aloïs Boudry naar wie de straat werd genoemd) hun dochtertje Lily nog voor haar 1e verjaardag.
Haar graf op de begraafplaats van Oostduinkerke valt op door de verwijzing naar het beroep van Emile als tuinbouwer, het graf heeft de vorm van een boomstam. 2 jaar later verwelkomde het gezin opnieuw een dochter die ook de naam Lily kreeg. Zoek je een specifiek graf? Dan vind je dat snel via het geoloket begraafplaatsen.
Na de Eerste Wereldoorlog trok de familie naar het binnenland en met succes. In 1930 leverde Emile Draps bloemstukken aan de wereldtentoonstelling in Antwerpen. 4 jaar later werd hij aangesteld om de plage van het Sint-Annastrand in Antwerpen uit te baten. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef hij heer en meester op de populairste ontspanningszone van 't Stad. Van het gratis verhaal van vandaag was nog geen sprake, iedere bezoeker moest toegang betalen. Tuinbouw bleef hem altijd boeien, zo werd de historische tuinaanleg van het Rubenshuis aan hem en tuinarchitect Georges Wachtelaer toevertrouwd. Draps werd professor aan het Hoger Instituut voor Stedenbouw in Antwerpen en voorzitter van de Koninklijke Tuin- en Landbouwmaatschappij van Antwerpen. Tot 1960 zwaaide het echtpaar Draps de plak in Sint-Anneke.
Of hoe een tuinbouwer uit Oostduinkerke het strand van Antwerpen uitbaatte…
Kan je meer vertellen over deze foto? Nam je zelf leuke foto's in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer Koksijde Verbeeldt via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be
Ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief. Surf dus zeker naar beeldbank.koksijde.be en grasduin in de foto’s.
Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan
onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05