Ondertussen zijn de eerste winterprikken achter de rug. Dat het nog kouder kan, bewijzen de legendarische winters waarbij de zee bevroor. Misschien maakte jij één van die winters mee?

In 1996 kwamen we dicht in de buurt en was het strand bedekt met ijsschotsen. Legendarisch was natuurlijk de winter van 1962-1963. Toen was het lang buitengewoon koud en dat leverde spectaculaire beelden op. Ook 95 jaar geleden, in februari 1929, was de winter genadeloos.

In Oostende werd op 14 februari 1929 de laagste temperatuur ooit aan de kust opgetekend: -19 °C. De gemiddelde temperatuur tussen 11 en 20 februari bedroeg -8,9 °C.

IJsschotsen op het strand

Bezoekers lieten het niet aan hun hart komen en genoten van het vreemde strandlandschap. Op de postkaart staat het opschrift: Ma Tante et ses Amis sur la Neige (Mijn tante en haar vrienden in de sneeuw). Het is onduidelijk over wie het gaat, maar dat ze met plezier voor de foto poseerden, is duidelijk. We denken dezelfde groep te herkennen in een andere foto in de Koksijdse Alpen. Een expeditie naar Groenland is dus niet altijd nodig om te profiteren van streng winterweer.

Op de laatste foto van dezelfde reportage zie je het voormalige Hotel Royal.

Kan je meer vertellen over deze foto? Nam je zelf leuke foto's in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer Koksijde Verbeeldt via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Bekijk ook de beeldbank van Koksijde

Ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief. Surf dus zeker naar beeldbank.koksijde.be en grasduin in de foto’s.

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan

Contact

onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05

Meer info over Westhoek Verbeeldt