Het was het jaar 1938. Voetbalvereniging Coxyde speelde kampioen in vierde regionale en dat werd uitbundig gevierd. De club was nog jong, want VV Coxyde werd opgericht in 1934.

Op dat moment was Achiel Sesier de voorzitter. De optocht vertrok aan het toenmalige gemeentehuis in de Kerkstraat (tegenover het lokaal van scouts Zeedustra). De eerste halte? Het monument voor burgerlijke en militaire oorlogsslachtoffers, dat toen nog op de hoek van het Louise Hegerplein en de Noordstraat lag. Daarna keerde de optocht terug naar het gemeentehuis. Op de foto zie je o.a. burgemeester Gustaaf Houtsaeger en schepen Gaston Deramoudt.

In 1938 speelde voetbalclub Coxyde kampioen.

Monument verhuist 2 keer

In 1954, onder impuls van burgemeester Jaak Van Buggenhout, werd het monument voor de oorlogsslachtoffers verplaatst naar de hoek van de Robert Vandammestraat en het Louise Hegerplein. Door de bouw van een appartementsgebouw in 2004 verhuisde het monument voor een derde keer: naar de overzijde van de Robert Vandammestraat. Daar staat het nu nog altijd. Voorgoed?

Herken je iemand op de foto? Of weet je naar welke plek deze schoolreis leidde? Nam je zelf leuke foto's in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan

Contact

onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05

Meer info over Westhoek Verbeeldt