Mazoutje, zo doopte het spoorpersoneel dit bescheiden treinstel, staat aan het perron van station Koksijde. Een ijzeren paard dat in de jaren 50 (op lijn 73) de verbinding Lichtervelde-De Panne en Lichtervelde-Nieuwpoort verzekerde.

De 1e trein reed het station van Koksijde binnen op 19 mei 1951.

Mazoutje 671.01 is een drieledig diesel-hydraulisch motorstel met Maybach-motor (gebouwd in 1939 door La Brugeoise en Nicaise & Delcuve). De NMBS bestelde 14 stuks in 1932. Na de oorlog, tussen 1947 en 1964, reden de 5 resterende exemplaren op secundaire lijnen rond Gent, Aarlen en dus ook op lijn 73.

>> Op 19 mei 1951 reed de 1e trein het station van Koksijde binnen.

Station Koksijde

Wist je dat het station eigenlijk niet in Koksijde ligt, maar in Veurne? De gebouwen zijn eigendom van de gemeente en dus niet (zoals gebruikelijk) van de NMBS. Op de foto zie je 2 passagiers instappen, terwijl 2 personeelsleden babbelen. Toen al lag het perron er opvallend laag bij. Het maakte in- en uitstappen moeilijker, een probleem dat pas in 2011 werd opgelost met de bouw van het nieuw station (voor het WK Veldrijden in 2012).

Kan je meer vertellen over deze foto? Nam je zelf leuke foto’s in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Bekijk ook de beeldbank van Koksijde

Niet alleen op www.koksijdeverbeeldt.be vind je beelden die worden bewaard voor het nageslacht, ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief. Surf dus zeker naar www.beeldbank.koksijde.be en grasduin in de foto’s

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen.

De Vlaamse overheid onderschrijft op die manier het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie.

Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds doorstonden.

Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05. Lees meer op www.koksijde.be/onroerenderfgoedgemeente