Op de zwart-witfoto zie je de Lalouxlaan. Een straat waar je vandaag nog veel van de authentieke bebouwing terugvindt.

Lalouxlaan

Enkele van deze panden dateren zelfs nog van vóór WO I. De zes villa’s (drie koppelwoningen) op de foto zijn (v.l.n.r.): Les Heures Clairs, Brise de Mer, Lucie, Anne Frank, Bell’ Lise en Castel Flor. Vijf van deze panden behoren tot de viersterrenwoningen. 

Authentiek

Deze zes woningen bestaan nog allemaal. Soms zelfs nog met het authentiek schrijnwerk met gekleurd glas. Verderop in de Lalouxlaan (niet te zien op deze foto) vind je nog twee viersterrenwoningen. Door de vele viersterrenwoningen is de Lalouxlaan één van de meest authentieke straten van Koksijde. Wandel er zeker eens langs.

Kan je iets vertellen over de bovenste foto? Of heb je zelf leuke foto's genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be 

Meer weten?

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid, en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Lokaal Bestuur Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan. Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05.

Restauratiepremie

Enkele jaren terug beslisten de eigenaars gezamenlijk om een gemeentelijke restauratiepremie aan te vragen voor de omgevingsaanleg. In gezamenlijk overleg met de gemeentelijke erfgoedconsulenten werd er gekozen voor een verharding die qua kleur en materiaal sterk aanleunt bij de originele verharding. In het patroon van deze verharding keert de curve van de luifel boven de ingang terug. Het eindresultaat mag er zeker zijn!