Het was de taak van de Canadezen om de Franse en Belgische kustzone te bevrijden. Rond Duinkerke moesten ze een wijde boog maken omdat de Duitsers de Moeren onder water hadden gezet.

Daardoor werd de stad een bijna oninneembare vesting. Ze gaven zich slechts over na de totale wapenstilstand in mei 1945.

De Canadezen met in hun zog een Tsjechische tankbrigade, benaderden de westkust langs de wegen van Ieper en Diksmuide richting Veurne. Ook het gebied rond Wulpen en Ramskapelle stond onder water, een tactiek die de Duitsers van de Belgen leerden in 1914.

Op 8 september werd een Canadees verkenningsvoertuig aan de Wulpenbrug onder vuur genomen en vernietigd door de Duitsers die een dodelijke raid uitvoerden op Oostduinkerke-Dorp met de bekende gevolgen. Ook Wulpenaars werden in hun huis dodelijk getroffen door enkele slechtgerichte antitankgranaten.

De herdenking vindt plaats op zondag 12 september om 9.45 uur.

Verzetstrijders omgebracht

Op 8 september werden in Oostduinkerke acht verzetsstrijders door Duitse troepen omgebracht. Het verzet hield in Oostduinkerke-Dorp, dat de bezetter had opgegeven, enkele Duitsers en lokale collaborateurs gevangen. Soldaten van een Duitse kustbatterij, die de strijd nog niet hadden opgegeven, kwamen de gevangenen bevrijden en schoten de acht verzetslui neer.

De zaak zinderde in Vlaanderen jarenlang na als de zaak Irma Laplasse. De zoon van Irma Laplasse was één van de zwarten die het verzet had opgepakt en zij riep de hulp in van de soldaten van de Duitse kustbatterij. Zij werd daarvoor na de oorlog, als één van de enige vier vrouwen, in België ter dood veroordeeld, een vonnis dat ook is uitgevoerd en omstreden was.

In 1996 besliste een rechtbank, na een herziening van het proces, dat de vrouw terecht ter dood was veroordeeld.

Bron: Fabrice Maerten; vrtnws zondag 8 september 2019

Zondag 12 september

10-11.45 uur: Oostduinkerke-Dorp
eucharistieviering en bloemenhulde herdenking bevrijding Oostduinkerke