Van 16 tot 22 september vindt de Week van de Mobiliteit plaats. Over heel Vlaanderen veroveren fietsers en voetgangers tijdelijk de publieke ruimte.

Lokaal Bestuur Koksijde plaatst fietsers en voetgangers op een voetstuk en doet er alles aan om onze gemeente veilig en bereikbaar te houden.

Koksijde is een fietsgemeente

In onze gemeente lopen veel fietsroutes. Eentje daarvan is de Westkustfietsroute. Fiets door De Panne, doorkruis de natuurgebieden van Koksijde, trap langs de IJzermonding en de Nieuwpoortse jachthaven en rijd via het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke de historische stad Veurne binnen. De Westkust verkennen vanop je fiets is geweldig. Onderweg maken bezoekerscentra, musea en uitkijktorens je duidelijk waarom de Westkust zo bijzonder is.

De Westkustfietsroute is de eerste in een reeks van 28 West-Vlaamse fietsroutes. De route heeft verschillende startpunten en slingert over landelijke wegen en langs bezienswaardigheden. Ze is 48,5 km lang, ideaal voor wie zoekt naar afwisseling.

Veilig de baan op

Let altijd goed op in het verkeer en wees aandachtig voor de andere weggebruikers. Draag een fietshelm met het CE-label (fietshelm conform EN-1078) die ook je slapen en je achterhoofd beschermt.

Fietsen doe je rechts (in jouw rijrichting) op de rijbaan, zo dicht mogelijk bij de rechterrand. Alleen kinderen jonger dan 10 jaar mogen op het trottoir en verhoogde bermen rijden. Denk altijd aan je veiligheid, rij daarom niet in de goot of te dicht bij geparkeerde auto’s.

Deelfietsen

Veurne, De Panne en Koksijde zetten een deelfietsensysteem op poten. In Koksijde vind je o.a. deelfietsen aan het station, het gemeentehuis, de tramhalte in Oostduinkerke-Bad en de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke-Dorp. Meer info: www.koksijde.be/deelfietsen

Drie tips om autovrij en duurzaam te leven

  • Kies voor carpoolen: wanneer je met collega’s in de buurt woont kan je heel gemakkelijk samen rijden.
  • Koop een vouwfiets: die neem je overal mee zoals op de trein, tram en bus.
  • Hou je aan de snelheidslimiet: zo vermijd je hoge toerentallen en teveel brandstofverbruik.