Wetenschappers zijn het er over eens: door de toename van onze energiebehoefte sinds de industriële revolutie komen er enorme hoeveelheden CO2(koolstofdioxide) in onze atmosfeer terecht.

Dit broeikasgas, naast nog andere, vormt een beschermende laag rond onze planeet die de verwarmende stralen van de zon doorlaat, maar een deel van de warmte vasthoudt. Door een te hoge concentratie van deze gassen stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Deze temperatuurstijging zorgt voor klimaatsverandering, wat dan weer resulteert in een toename van weerextremen, denk maar aan de steeds meer voorkomende hitte- en koudegolven, krachtigere stormen en hevigere regenval.

CO2 reduceren zorgt voor verkoeling

We moeten onze CO2-uitstoot verminderen, maar er is nog een manier. Naast het vervangen van fossiele brandstof als energiebron, onze huizen beter isoleren en minder vlees eten, kunnen we de klimaatsverandering afremmen met bomen. Ja bomen, want ze halen CO2 uit de lucht. Ze absorberen tijdens hun groei atmosferische koolstof via fotosynthese. En bovendien maken bossen onze planeet koeler. Ze zetten inkomende zonne-energie om in verdamping van water (en niet in hogere luchttemperaturen), waarbij tevens wolken ontstaan die zorgen voor schaduw, regen en een beter klimaatevenwicht. Uiteindelijk reflecteren bossen minder zonnewarmte terug in de atmosfeer. Zodat de broeikasgassen de warmte niet kunnen vasthouden.

Ontharden en vergroenen voor verkoeling

Veel van onze bouwmaterialen, zoals beton, steen en roofing slaan zonnewarmte op en geven dit terug af wanneer het koeler wordt. Zo kan het ’s nachts tijdens hittegolven in bebouwde omgevingen tot 10 graden warmer zijn dan in nabijgelegen groene gebieden die geen zonnewarmte opslaan. De oplossing? Schaduw creëren met bomen en gevelplanten. Plantgoed onderschept als het ware het zonlicht voordat het als warmte opgeslagen wordt in de versteende omgeving. Zo kan het in straten van eenzelfde gemeente waar wel of geen laanbomen staan, het zo’n 10 graden verschillen.

Ook jij kan de aarde verkoelen met groen

Door ontbossing te stoppen en aan bosherstel te doen kunnen we de klimaatsverandering een halt toeroepen. Maar je kan dit ook dichter bij huis. In Vlaanderen beslaan privétuinen 8 procent van de oppervlakte, bijna zoveel als de 11 procent aan bos. Dus hoog tijd om de natuur toe te laten in onze tuin. Vervang verharde tuinpaden door stapstenen, leg waterpartijen en groendaken aan en creëer schaduw met vaste planten, struiken, gevelplanten en (fruit)bomen.

Doe alvast mee met de groepsaankoop ‘Behaag je tuin’ en leer in de workshop ‘Boom zoekt tuin’ de juiste stappen te zetten naar een klimaatvriendelijke, biodiverse en waterbesparende tuin.

Meer info:

https://www.onzenatuur.be/bossen-houden-ons-koel/

https://www.iwva.be/afvalwater/bouwen-en-verbouwen/afkoppelingswerken

Brochure_nieuwe_verhardingen_130005.indd (west-vlaanderen.be) - Brochure_bestaande_verhardingen_130004.indd (west-vlaanderen.be)