De coronacrisis schudde ons leven door elkaar. Door veranderingen op meerdere levensdomeinen stond onze veerkracht onder druk. Een goede mentale gezondheid is daardoor nog belangrijker dan vroeger.

Tijdens deze lezingen krijg je tips om je mentale gezondheid te verbeteren.

Lezing: Leve de luiheid door Johan Braeckman

Luiheid is een negatief begrip. Het doet denken aan vadsigheid, gemakzucht en onverantwoordelijkheid. Een luiaard is een nietsnut, een leegloper of een lamzak. In de christelijke traditie is luiheid zelfs een hoofdzonde, zoals hoogmoed, hebzucht en onkuisheid. En toch kan luiheid ook een deugd zijn. Deze voordracht zet uiteen waarom. Vandaag heeft niemand nog tijd voor iets. We worden gedreven door hebzucht en consumptie en kampen steeds meer met depressies en burn-outs. Misschien is een welbegrepen vorm van luiheid een alternatieve vorm van levenskunst?

Johan Braeckman, auteur van het boek Leve de luiheid is hoogleraar wijsbegeerte aan de universiteit Gent en medeoprichter van de Maakbare Mens.

Praktisch

De lezing vindt plaats op vrijdag 8 oktober om 19.30 uur in de bib.

Schrijf je in. De lezing kost vier euro voor leden van de bib (niet-leden betalen 6 euro).

Lezing: Vrijheid door het zien van mogelijkheid door Emilie Depuydt

Ons brein houdt van gewoontes. Deze gewoontes hebben we jaren geleden onbewust ontwikkeld waardoor we denken dat we zo zijn. Maar onbewust filteren we onze werkelijkheid. In deze lezing leer je nieuwe mogelijkheden in jezelf om daarna de mogelijkheden in je omgeving te zien.

Praktisch

De lezing vindt plaats op dinsdag 5 oktober om 19.30 uur in de bibliotheek. De prijs bedraagt 4 euro (betalen aan de ingang). Schrijf je in via www.koksijde.bibliotheek.be/activiteiten of 058 53 29 53